Restaurantketen uitgelicht: Loetje

Auteur: Redactie
Restaurantketens 1 februari 2023
Restaurantketen uitgelicht: Loetje

In deze rubriek presenteert De RestaurantKrant de bekende en minder bekende (internationale) restaurantketens. Een historisch overzicht met actuele cijfers. In deze eerste editie: Loetje.

Loetje werd in 1977 opgericht door Ludwig ‘Loetje’ Klinkhamer in de Johannes Vermeerstraat in Amsterdam. Toentertijd geen biefstukkenrestaurant, maar een bescheiden biljartcafé in de Amsterdamse Museumpleinbuurt. Na twee jaar, in 1979, begon Klinkhamer eigentijdse biefstukken te serveren. Dat bleek zo een succes dat het biljart uit het café verdween. Toch duurde het tot 2006 voordat het tweede restaurant werd geopend.

In 2006 ziet Loetje in Ouderkerk aan de Amstel het levenslicht en geniet de beroemde biefstuk ook buiten Amsterdam behoorlijke bekendheid. Vanaf dat moment gaat het hard en opent familiebedrijf Loetje in een aantal jaar meerdere vestigingen door het hele land. In 2018 werken er voor Loetje ongeveer 1000 mensen, waarvan 40 op het hoofdkantoor, maar daarmee is de expansiedrift nog niet gestild.

Het potentieel valt op. In 2018 neemt investeringsmaatschappij Waterland een belang in Loetje. Het jaar daarvoor nam Waterland al Debuut Horeca over. In 2020 gaan Debuut Horeca en Loetje samen en wordt Loetje onderdeel van Restaurant Company Europe (RCE), dat weer onderdeel is van Waterland. Onder de vlag van RCE opereren onder andere Stan, Happy Italy, Popocatepetl en Beers & Barrels.

Loetje telt aan het begin van 2023 ruim dertig vestigingen. De laatste toevoeging aan de restaurantketen is Loetje Almere Noorderplassen. Deze tweede Loetje voor Almere vestigde zich in de locatie die de afgelopen 15 jaar bekend stond als Boathouse. Loetje nam een groot deel van het personeelsbestand over.

Concept

Wie Loetje zegt, zegt biefstuk en jus. De absolute bestseller is de Biefstuk Bali. De restaurants van Loetje zitten vrijwel altijd op unieke locaties en zijn regelmatig groots opgezet met grote terrassen en bevinden zich met grote regelmaat aan plassen en recreatieve gebieden. Naast de bekende biefstukken serveert Loetje ook gerechten als tonijnsteak en verschillende soepen. Ook is Loetje geopend voor lunch. Halverwege 2022 gaat Loetje mee in de plantaardige ontwikkelingen in de horeca met de introductie van de Biefstuk Bali 0.0. Daarmee is Loetje de eerste restaurantketen waar een kwalitatief hoogwaardig en volledig plantaardige biefstuk op de kaart wordt gezet.

Consistente kwaliteit is voor Loetje essentieel. Aan deze doorbraak is een zoektocht van jaren voorafgegaan om het beste product te vinden dat past bij de receptuur van Loetje. Tijdens dit traject is met veel aandacht gekeken naar een partner die aan de kwaliteitseisen van Loetje voldoet. Dat werd Redefine Meat. New Meat van Redefine Meat is een revolutionair, geheel plantaardig product.

CEO

Sandra van Halderen is de huidige CEO van de Restaurant Company Europe, waar Loetje onder valt. Tussen 2018 en 2020 was zij CEO van alleen Loetje. Daarvoor was ze onder meer HR directeur bij retailgigant Action en Compass Group. Voordat ze bij Loetje in dienst trad, was ze HR directeur bij BAM Group. Van Halderen is ambitieus en wil groeien met RCE in het algemeen en Loetje in het bijzonder. Daarbij wordt ook over de grens gekeken en staat het vizier op Duitsland en België.

Blijf je graag op de hoogte?

Twee keer per week het actuele en relevante restaurantnieuws in je mailbox? Schrijf je hier in voor onze digitale nieuwsbrief en blijf op de hoogte.

Overig nieuws