Restaurantplatforms Formitable en Zenchef bundelen krachten

Auteur: Redactie
Digitaal Ondernemen 25 januari 2023
Restaurantplatforms Formitable en Zenchef bundelen krachten

Vandaag kondigen het Amsterdamse groeiplatform voor restaurants Formitable en de Parijse ontwikkelaar van restauranttechnologie Zenchef aan dat zij hun krachten bundelen. Dankzij hun samenwerking kunnen beide partijen efficiënter innoveren en hun eigen marktpositie in Europa verstevigen. Het doel is om in 2025 gezamenlijk 35.000 restaurants met technologische oplossingen te ondersteunen.

In deze fase van de samenwerking opereren beide marktleiders nog zelfstandig, waarbij Raymond Wilders (Formitable) en Xavier Zeitoun (Zenchef) aanblijven als CEO’s. Op termijn zullen zij hun samenwerking verder uitbreiden en gezamenlijk het grootste platform voor restaurants in Europa worden. “De restaurantbranche heeft zich sinds covid enorm geëmancipeerd”, zegt Wilders. “Restaurants over de hele wereld zien nu het ware potentieel van hun merk. Tegelijkertijd staat er opnieuw een crisis voor de deur. Door nu onze krachten te bundelen met Zenchef kunnen we restaurateurs op de lange termijn veel beter ondersteunen met duurzame groei voor hun bedrijf.”

Europese ambities

Samen beschikken de softwaremakers over een netwerk van 11.000 restaurants. Het partnerschap faciliteert de groei van zowel Formitable als Zenchef in belangrijke markten zoals Duitsland, België en de Scandinavische regio. “Onze samenwerking met Formitable is een natuurlijke volgende stap in onze missie om de Europese leider op het gebied van restauranttechnologie te worden”, zegt Zeitoun. “Met Formitable delen we dezelfde visie en ambitie, dezelfde waarden en een diepgewortelde klanten- en restaurantcultuur. Het verstevigen van de directe relatie tussen restaurants en hun gasten speelt hierbij een centrale rol. Onze gecombineerde bedrijven zullen een grotere positieve impact hebben op de restaurantbranche dan afzonderlijk.”

Groeikapitaal

De combinatie is een logische stap na de investeringen die beide restaurantplatforms recentelijk hebben opgehaald. Om hun internationale groei te versnellen kreeg Formitable een kapitaalinjectie van tech-investeerder Adriaan Mol. Zenchef haalde op zijn beurt een financiering op bij investeringsmaatschappij PSG Equity. Na het samengaan van de twee ondernemingen neemt PSG Equity een meerderheidsbelang in het gecombineerde restaurantplatform. Wilders: “We staan nog maar aan het begin van de digitale revolutie binnen de restaurantbranche en we zijn er trots op dat we als één platform in Europa het voortouw nemen.”

Over Formitable

Formitable is het groeiplatform voor restaurants, en helpt momenteel meer dan 3500 klanten hun gastervaring te verbeteren en duurzaam te groeien met loyaliteits- en reserveringsoplossingen. MT/Sprout verkoos Formitable onlangs tot best presterende Saas-bedrijf van Nederland. Formitable is marktleider in Nederland en verder actief in heel Europa, met een sterke focus gericht op groei in Denemarken, Zweden, België en Duitsland. Toprestaurants als Geranium (3 sterren en Worlds Best 50 nummer 1 van dit jaar), De Librije (3 sterren) en Coda (2 sterren) gebruiken Formitable’s producten. In 2021 werd Table gelanceerd, een app waarmee gebruikers restaurants kunnen volgen, nieuwe culinaire ervaringen kunnen ontdekken en reserveren. Met meer dan 150.000 gebruikers is Table hard op weg om de grootste restaurant-app van Nederland en België te worden.

Over Zenchef 

Zenchef, opgericht in 2010 door Xavier Zeitoun, Thomas Zeitoun en Julien Balmont, is leider in restaurant technologie in Europa. Zenchef heeft een reeks oplossingen ontwikkeld om de digitalisering van de restaurantsector te ondersteunen. Dankzij een aanpak waarbij de restaurateur centraal staat, met respect voor persoonlijke gegevens en zonder commissies op reserveringen, heeft Zenchef het vertrouwen gewonnen van meer dan 7500 restaurants in meer dan vijftien landen.

Foto: Raymond Wilders, CEO Formitable (links) en Xavier Zeitoun, CEO Zenchef (rechts)

Blijf op de hoogte

Wil jij op de hoogte gehouden worden van het laatste restaurantnieuws en twee keer per week de digitale nieuwsbrief van De RestaurantKrant ontvangen? Schrijf je dan hier in voor de nieuwsbrief.

Overig nieuws