Rookverbod verbetert gezondheid horecamedewerkers

16 april 2010
Rookverbod verbetert gezondheid horecamedewerkers

Onderzoek naar aanleiding van het rookverbod in openbare gebouwen in Groot-Brittannië laat zien dat passief roken afneemt. Vooral werknemers in de horeca hebben baat gehad bij het rookverbod. Horecamedewerkers worden 40 tot 90 procent minder blootgesteld aan rook. Of mensen daadwerkelijk minder zijn gaan roken na de invoering van het rookverbod, is nog onduidelijk.

*Wat zegt het onderzoek?*
Na bijna drie jaar rookvrij te zijn wil Groot-Brittannië wel eens weten of het verbod gewerkt heeft. Uit een collectief onderzoek blijkt dat minder mensen bloot zijn gesteld aan sigarettenrook door het verbod. Na het rookverbod zijn minder mensen opgenomen met een hartaanval en heeft men in de horeca minder last van kortademigheid. Daarnaast blijkt uit het onderzoek dat mensen niet minder thuis zijn gaan roken hoewel er wel een daling is in tabaksgebruik.

*Meer dan één onderzoek*
De Ierse onderzoekers hopen door middel van dit collectieve onderzoek een duidelijker beeld te krijgen of Britten door het verbod gezonder zijn geworden en leven. Door 31 onderzoeken samen te nemen denken de onderzoekers een betrouwbaar overzicht van de gevolgen te kunnen geven.


~Nienke van Haasteren~

Overig nieuws