Betaalgedrag remt economisch herstel

10 mei 2010
Betaalgedrag remt economisch herstel

Het betaalgedrag in Nederland moet beter om economisch herstel te stimuleren. Niet betaalde rekeningen kosten het Nederlandse bedrijfsleven zo'n 10 miljard, blijkt uit onderzoek gedaan door de European Payment Index 2010 van Intrum Justitia het grootste onderzoek naar betalingsgedrag in Europa. Sneller betalen geeft bedrijven een kapitaalsinjectie van tientallen miljarden en voorkomt faillissementen.

*Van belang*
Nederland is gedaald van de 11e naar de 14e plaats in de Europese ‘ranking’ voor betaalgedrag. "Juist in deze crisis is het cruciaal dat rekeningen op tijd worden betaald", licht Marcel van Es, directeur Intrum Justitia Nederland toe. "Duidelijk is dat ondernemers investeringen uitstellen omdat ze geen geld hebben."
Eerder berekende Intrum Justitia al dat betaling binnen dertig dagen leidt tot een verbetering van de kaspositie van het Nederlandse bedrijfsleven met 15 miljard. "Het wordt tijd dat op tijd betalen bij wet wordt geregeld", vindt Marcel van Es.

*Vorig jaar*
In 2009 boekten Nederlandse bedrijven 10 miljard af aan niet betaalde rekeningen. Het bedrijfsleven en de overheid deden er vorig jaar ook nog eens een dag langer over om hun uitstaande vorderingen te voldoen. Opvallend genoeg werd wel een groter aantal rekeningen binnen de wettelijke termijn van 30 dagen betaald. De Europese marktleider in credit management services brengt in deze periodieke meting het betaalgedrag van 6000 bedrijven in 25 Europese landen in beeld.

~Nienke Duimelaar~


Overig nieuws