Specialiteiten uit IJsland

26 februari 2010
Specialiteiten uit IJsland

Ieder land heeft zo zijn eigen eetgewoontes en traditionele gerechten. Hoe gaat het er aan toe in de IJslandse keuken? En hoe ver staan de IJslandse ingrediënten en gerechten eigenlijk af van bij ons meer bekende gerechten? Met in totaal nul adressen in de Michelingids nodigt het land niet direct uit voor culinaire uitspattingen. Maar wellicht kan dat veranderen als meer mensen kennis maken met de IJslandse eetcultuur. Dit is wat men er zoal eet...

Groenlandse haai (Hakarl), giftig wanneer vers gegeten door de hoge concentratie ammoniak. Oplossing van de IJslanders: zes weken laten rotten onder het zand en daarna nog vier maanden drogen. Een 'stokvisje van de visboer' vinden wij toch ook heel normaal? Nog meer op stokvis lijkend is echter het IJslandse harðfiskur.

Leverworst (Slátur), klinkt goed te doen, maar deze worst is gemaakt van schapeningewanden gewikkeld in schapenmaag. Maar goed, in hoeverre moeten we hiervan schrikken als we aan Schotse haggis denken of Franse andouillette? Slátur is ook bekend als bloedworst variant. Boudin blanc, Twentse bakbloedworst, et cetera. Het maken van Slátur is een eeuwenoude traditie die nog elke jaar op dezelfde manier wordt uitgevoerd. Een aantal vrouwen komen bij elkaar met de ingrediënten en maken deze twee soorten worst. Wordt zowel warm als koud gegeten.

Rauw rendiervlees, in dunne plakjes gesneden. Daar worden we niet bang van. Op menig menukaart staat wel een carpaccio van rund of ree.

Schapenkop (Svid), kop wordt van haar en andere onregelmatigheden ontdaan door verbranding. Schedel wordt gekraakt en zonder de hersens gekookt. Delicatessen zijn de tong en de kaak. Komt misschien een beetje in de buurt van Belgische of Brabantse preskop.

Aardappelwijn (Brennvin), variant van schnapps. Gestookt op basis van gefermenteerde aardappelpulp en karwijzaad. Wordt dikwijls gedronken om de smaak van het eten te verdoezelen. Hoeveel wodka wordt er wel niet op basis van aardappelen gestookt?

Biximatur, alle restjes en kliekjes van bovenstaande gerechten. Opbakken met aardappels en uien. Volgens ons doet menig Nederlander niet anders. Eet smakelijk!

Als er tussendoor ineens trek ontstaat, dan gaan veel mensen aan de Pulsur, de IJslandse variant van de hotdog. Belegd met een zoetige mosterdsiroopsaus en gebakken en gedroogde uitjes.

Al deze gerechten vormen het traditionele IJslandse eten wat door de jaren heen steeds meer naar de achtergrond werd gedrukt en men alleen nog oog kreeg voor pizza´s en hamburgers. Nu beleeft het traditionele eten een comeback. Regionaal, traditioneel en streekgebonden. In IJsland, bij ons, overal.


~Foto: Nee, dit zijn geen Parmahammen, dit is de Hakarl...~

~Frank Lindner~

Overig nieuws