Zo ziet de stijging van alcoholaccijnzen per 1 januari 2024 eruit

Auteur: Redactie
Wet- en regelgeving Overheid 17 november 2023
Zo ziet de stijging van alcoholaccijnzen per 1 januari 2024 eruit

In samenwerking met andere partijen heeft KHN een succesvolle lobby gevoerd om de stijging van de alcoholaccijnzen zoveel mogelijk te beperken. De alcoholaccijnzen stijgen per 1 januari met ruim 8 procent in plaats van de aangekondigde 16,2 procent. Wat betekent deze 8 procent in de praktijk?

De stijging van 8 procent komt volgens KHN neer op een marginale verhoging: per glas bier van 25 cl ongeveer 1 eurocent, per glas wijn ongeveer 1 eurocent en per glas sterke drank ongeveer 2,5 eurocent. Voor de accijns op bier wordt het alcoholgehalte per 1 januari 2024 anders berekend. Er wordt overgegaan van een accijns op basis van graden Plato naar een accijns op basis van alcoholpercentage. Een speciaalbiertje kan daardoor wel wat duurder worden (5 tot 15 eurocent).

De brouwers (en leveranciers van andere alcoholhoudende dranken) zullen de verhoging van de alcoholaccijnzen doorvoeren in hun prijzen. Overigens vallen de accijnsverhogingen in het niet vergeleken met de (jaarlijkse) prijsaanpassingen die de brouwers doen. Dit meldt KHN. 

Overig nieuws