Sushi maakt sterke opmars door

23 april 2010
Sushi maakt sterke opmars door

Sushi is het nieuwe volksvoedsel in Nederland. Amsterdam telt inmiddels al 80 Japanse restaurants, Rotterdam en Den Haag zitten beide rond de 30 eetadressen. Maar erg Japans is het daar allemaal nog niet. De producten komen vaak uit Thailand, de koks uit China. Toch zal het niet lang meer duren voor de echte Japanse restaurants met sushi hun deuren openen. Niet alleen in de grote steden, maar ook in Friesland, Drenthe, Twente of de Achterhoek. Misschien wel op de plekken waar nu nog de grote Chinese wok-restaurants staan, die hun populariteit zien dalen.

*Lange tijd alleen maar chique*
De opmars van de Japanse restaurants in Nederland gaat namelijk razendsnel. Eigenaren zijn meestal jonge Chinese ondernemers die een andere weg inslaan dan hun ouders en niet meer de standaard Foe Yong Hai of Babi Pangang willen verkopen.
Wilde je wat jaren geleden sushi eten in Nederland, dan was de keuze beperkt. Er waren wat exclusievere restaurants in Amsterdam en Den Haag, met als chique uitschieter dat van het Okura Hotel in Amsterdam. Maar daar bleef het lange tijd bij.

*Sushi wordt goedkoper*
Toen kwamen de wat kleinere restaurants. Maar de echte opkomst van Japans eten onder het grote publiek is eigenlijk nog maar net begonnen. ‘Een paar jaar geleden was sushi er alleen voor mensen met een ruime portemonnee. Nu is het eten voor een veel breder publiek, omdat de prijs veel lager is’, zegt Joris Prinssen van Koninklijke Horeca Nederland.

*Eten zoveel je lust*
Die lage prijzen zijn vooral te danken aan de opkomst van de grote all you can eat-sushirestaurants, die niet alleen de Randstad veroveren, maar zich ook daarbuiten verspreiden. Leg tussen de 20 en 25 euro neer, en je mag bij de all you can eats zoveel sushi, sushi’s, tempura en teppanyaki naar binnen werken als je wilt.


~Frank Lindner~

Overig nieuws