Te weinig Michelinsterren? Zuurpruimen!

27 november 2012
Te weinig Michelinsterren? Zuurpruimen!

Natuurlijk zou het voor iedereen smullen zijn geweest als er een nieuw driesterrenrestaurant was te melden. Maar om nu over een grote teleurstelling te spreken, zoals menig journalist dat nu doet? Kom nou!

*Gek maken*
Ieder jaar maken we elkaar hartstikke gek rondom de bekendmaking van een nieuwe Michelingids. Dit jaar was het wel heel erg. 'Oh jee, het is dit jaar weer live! Oh jee, het is ook nog in Maastricht; thuishaven van kanshebber Hans van Wolde van Beluga. Nou dan moet één plus één wel drie sterren zijn', hoorde je de media denken.

*Trots*
Als we op de lange termijn kijken, dan zie je dat je in alle rust en met recht trots mag zijn op gastronomisch Nederland. Het aantal restaurants met een Michelinster heeft zich de afgelopen jaren namelijk sterk ontwikkeld. Tien jaar geleden was er niet één restaurant met drie sterren. Nu hebben we er twee. Het aantal tweesterrenrestaurants is met een factor drie toegenomen. De restaurants met één ster zijn verdubbeld. Nederland staat wereldwijd gastronomisch op de kaart. Dat telt!

*Neersabelen*
Dat er dit jaar (weer) geen restaurant is dat zijn derde ster krijgt? Michelin zou er wel zo z'n redenen voor hebben. Misschien moet Nederland helemaal geen derde, vierde en vijfde driesterrenzaak willen. Al die punten, sterren, lijstjes en prijsjes. Je moet het als chef-kok wel met je mee willen dragen. Neem Sergio Herman. De chef van Oud Sluis vertelde onlangs op een bijeenkomst dat het hem best zwaar valt wanneer er mensen in de grootste auto's en met privéhelikopters naar Sluis komen alleen maar om te kijken of ze de driesterrenchef op een fout kunnen betrappen om hem dan neer te sabelen. Lekker gewerkt vandaag?

*Zuurpruimerij*
Sommige culinaire recensenten omschrijven de Michelingids voor Nederland 2013 als een "enorme teleurstelling". "Het viel echt tegen." Dit valt bij ons onder het kopje zuurpruimerij. Maakt het nou echt zoveel uit dat er geen derde driesterrenrestaurant is benoemd, en er per saldo maar één ster is bijgekomen? Dit laatste is weliswaar minimaal te noemen; het is nog altijd een vooruitgang. In crisistijd! Op welke planeet leven die culinair journalisten van de dagbladen? Menig restaurateur heeft in deze tijden vast liever een volle zaak, dan een (extra) Michelinster aan de muur.

*Taart verdelen*
Voor Michelin hoofdinspecteur "Werner Loens":http://www.derestaurantkrant.nl/nieuws/loens-wij-zijn-de-taliban-van-de-gidsen-19538/ is het duidelijk. Er is geen limiet aan het aantal sterren en Bib Gourmands die Nederland kan of mag hebben, zo vertelde hij tegenover De RestaurantKrant. De taart die de restaurateurs onder elkaar hebben te verdelen groeit momenteel domweg niet mee.

Michelin is dit jaar zuinig? Nee, Michelin is gewoon realistisch. Was de rest van de wereld dat ook maar.

~Frank Lindner, hoofdredacteur De RestaurantKrant~

Overig nieuws