Terrasverwarming op tijdschakelaar

19 mei 2010
Terrasverwarming op tijdschakelaar

Het Utrechtse restaurant De Kust denkt aan het milieu en aan de eigen portemonnee. Daarom zijn er bij iedere tafel buiten terrasverwarmers met een tijdschakelaar geïnstalleerd. Na een halfuur gaat de verwarming automatisch uit, maar er zit bij iedere tafel ook een schakelaar waarmee de verwarming handmatig weer aangezet kan worden. Zo blijven de terraswarmers niet de hele avond branden, terwijl er niemand buiten op het terras zit.

*Horeca kan initiatief oppikken*
Eigenaar Jaap Berger van het visrestaurant vertelt in het AD: "Voor zover ik het weet, zijn wij de enigen die dit hebben. Het is een simpel idee, maar het zou goed zijn als de horeca dit oppikt."

*Terrasverwarming om omzet te verhogen*
Hoewel deze noviteit het milieu ontziet is de wethouder van onder meer duurzaamheid in Utrecht, Mirjam de Rijk (GroenLinks), niet onder de indruk. "Als wethouder van onder meer duurzaamheid ben ik uiteraard geen voorstander van het verwarmen van de buitenlucht. Ik weet wel dat veel horecaondernemers dat ook vinden, maar tot terrasverwarming zijn overgegaan om hun omzet te verhogen." De wethouder hoopt dat de horeca ooit de buitenverwarming helemaal afschaft.

*Vol terras is nodig om rendabel te zijn*
Berger in het AD: "De horecaondernemer is gedwongen om al zijn bedrijfsruimte aan te wenden om zijn onderneming rendabel te maken. Daar hoort ook het terras bij. Zonder dat terras mist hij een aanzienlijk deel van zijn omzet. En daarbij: bezoekers vinden het leuk om op een terras te zitten. Ook in de winter."


~Frank Lindner~

Overig nieuws