Afgelopen maandag 1 juli streden drie teams om de titel van de jaarlijkse Don Papa Chefs and Shakers competitie. Ieder team, bestaande uit één chef en één bartender, werd beoordeeld door een jury van vijf bestaande uit gastronomen en mixologen. André Montijn, bartender van The peacock Bar Zwolle, ging er samen met Niek van Leeuwen, van restaurant L 'église, vandoor met de hoofdprijs. Een reis naar de Filipijnen.
De teams kregen elk 45 minuten om een origineel gerecht met bijpassende cocktail te presenteren aan de vakjury. Een uitdaging voor keuken en bar om samen te werken. in de finale zaten niet alleen The Peacock Bar en Restaurant L’église, maar ook Restaurant Black Smoke samen met Bar Heartmelt en Restaurant 't Ganzenest.
Viento Gaisier en Kaj Velleman van 't Ganzenest wonnen de tweede prijs, een Bastard Kamado. Jono van Lamoen (Heartmelt) en Tim Gijsbertsen (Black Smoke) wonnen met hun derde plaats een compleet uitgeruste set van Bamix. Daarnaast gingen alle teams naar huis met een professioneel en gepersonaliseerd mes van Rangelrooij.
Chefs & Shakers 2024 gaf volop ruimte aan creativiteit, binnen de vooraf bepaalde spelregels:
- Voor de chef: bedenk een streetfood-gerecht in Filipijnse stijl, een combinatie tussen zoet en hartig.
- Voor de shaker: bedenk een cocktail die naadloos past bij het gerecht, bestaande uit enkel Filipijnse ingrediënten.
Met deze ingrediënten kon het niet anders dan dat het een spannende finale werd. Jurylid Soenil Bahadoer (De Lindehof**): “Het niveau lag ook dit jaar weer enorm hoog. Alle teams mogen trots zijn op hun prestatie, maar Niek en André sprongen eruit.” Naast Bahadoer waren ook Mark Vaessen (OKU), Aaron Goodall (Don Papa Rum), Richard Zijlstra (Nederlandse Bartenders Club) en Filipijnse chef Irene Esquibil aanwezig als juryleden.
V.l.n.r. Aaron Goodall (Don Papa Rum), Mark Vaessen (OKU), Soenil Bahadoer (De Lindehof), Irene Esquibil (Esquisine) en Richard Zijlstra (Nederlandse Bartenders Club)