Toeristen geven fors minder uit in horeca

19 juli 2010
Toeristen geven fors minder uit in horeca

Vorig jaar hielden toeristen de hand op de knip. In 2009 gaven toeristen in de horeca 3,9 procent minder uit dan in 2008. Zonder de prijsstijgingen in de horeca bedroeg de daling zelfs 6,7 procent. Dat blijkt uit cijfers van het CBS. In totaal gaven Nederlandse en buitenlandse toeristen vorig jaar 35,2 miljard euro uit in Nederland. Dat was 3,8 procent minder dan een jaar eerder. Gecorrigeerd voor de prijsveranderingen bedroeg de daling van de toeristische uitgaven zelfs 4,7 procent. De daling van toeristenuitgaven in de horeca is meer dan de gemiddelde daling, die het CBS 'fors' noemt. Zowel Nederlandse als buitenlandse toeristen gaven minder uit.

*Vervoer absoluut gezien grootste daler*
Toch was de horeca absoluut gezien niet de zwaarst gebeten hond. Toeristen gaven vooral minder uit aan vervoer. In 2009 besteedden ze hieraan 5,1 miljard euro. Dat was 9,3 procent minder dan in 2008. Gecorrigeerd voor prijsveranderingen daalden de uitgaven aan passagiersvervoer dan weer minder hard, namelijk met 4,1 procent.

*Meer met de auto, minder met het vliegtuig*
Niet alleen daalden de prijzen van vliegtickets sterk, ook werden er minder tickets verkocht. Door de economische crisis gingen Nederlanders minder vaak, korter en dichter bij huis op vakantie. Dit resulteerde in een stijging van het aantal autovakanties en daling van het aantal vliegvakanties van Nederlanders.

*Invloed vliegtaks*
Ook de invoering van de vliegtaks in Nederland heeft een rol gespeeld. Mede daardoor zijn Nederlandse toeristen minder vanaf Nederlandse luchthavens vertrokken met vakantie. Luchthavens in Duitsland en België zagen het aantal Nederlandse passagiers daarentegen toenemen.

*Uitgaven culturele diensten stijgen licht*
De uitgaven aan duurzame goederen die hoofdzakelijk voor recreatieve doeleinden gebruikt worden (zoals caravans, kampeerspullen en sportartikelen) zijn in 2009 met 3,3 procent gedaald. De uitgaven aan culturele diensten, sport en overige recreatie stegen nog wel licht, doordat Nederlandse toeristen dichter bij huis op vakantie gingen en vaker musea en attractieparken bezochten dan een jaar eerder.

~Frank Lindner~

Overig nieuws