Twee chefs van Nederlandse restaurants strijden dit jaar om de titel beste jonge chef in de S.Pellegrino Young Chef Academy Competition 2024/2025. Noah Wynants (De Librije***) en Victor Guitton (Ciel Bleu**) koken op 4 november 2024 in de regionale finale van de internationale chefscompetitie.
In deze wedstrijd gaat S.Pellegrino op zoek naar het grote aanstormende talent in de gastronomie. Wynants en Guitton nemen het tijdens de Noord-Europese finale in Nederland op tegen acht andere jonge chefs uit Denemarken, Estland, Noorwegen en Zweden. Een internationale jury zal in het Miele Experience Centre besluiten wie met diens signature gerecht een plek in de wereldwijde finale in 2025 verdient. En de uiteindelijke titel van ‘World’s Best Young Chef’.
“Vrienden van school en mijn headchef pushten me om mee te doen aan de competitie. Sinds februari werk ik aan mijn gerecht. Dit is een geweldige kans om mezelf verder te ontwikkelen.”
- Victor Guitton
S.Pellegrino Young Chef Academy Competition
De S.Pellegrino Young Chef Academy is een internationaal initiatief dat culinaire talenten uitdaagt om hun gastronomische grenzen te verkennen. De competitie verbindt meer dan duizend chefs van over de hele wereld met elkaar. Van jong talent tot gerenommeerde rotten uit het vak. Via de competitie wil S.Pellegrino de ontwikkelingen in de gastronomie ondersteunen. En die begint bij deze nieuwe generatie van chefs.
Vorig jaar haalde de Nederlandse Jet Loos (nu Flore**) het tot de wereldwijde finales van de S.Pellegrino Young Chef Academy Competition, waarin Portugees Nelson Freitas de titel in ontvangst nam. Eerdere regionale finalist was onder andere Friso van Amerongen, chef bij RIJKS*, met Joris Bijdendijk als mentor. De Nederlandse finalisten van deze zesde editie van S.Pellegrino Young Chef Academy Competition zijn Noah Wynants, senior souschef van De Librije in Zwolle en Victor Guitton, junior souschef van Ciel Bleu in Amsterdam.
De chefs
Noah Wynants (26) studeerde aan de hotelschool in België. Na een eerste stage bij De Groene Lantaarn**, stapte hij in 2015, net zeventien jaar oud, als stagiair de keuken van De Librije binnen. Hij werkt zich in die negen jaar op tot senior souschef naast Jonnie Boer en Nelson Tanate. Tijdens de S.Pellegrino Young Chef Academy Competition wil Wynants met een veganistisch gerecht laten proeven wat er allemaal mogelijk is met Nederlandse producten. In zijn verfijnde rendang van shiitakes gebruikt hij alleen ingrediënten van eigen bodem, onder andere aubergines, hazelnoten en passievruchten.
“Het is tijd voor dit soort gerechten. Als kok is het een uitdaging om gerechten te maken waarin gasten vlees of vis niet missen. Het is mooi als twee mensen hier komen eten en de ene jaloers wordt op de persoon die het vega menu gekozen heeft. Daar zijn we hier veel mee bezig.”
- Noah Wynants
Victor Guitton (23) begon op zijn veertiende zijn culinaire carrière in Frankrijk, waar hij studeerde en zijn eerste stages liep in de keukens van Georges Blanc*** en Christopher Coutanceau**. Zijn drive om beter te worden stuurt hem Europa door. Van Frankrijk naar Londen, terug naar Frankrijk, en vervolgens naar Nederland. Guitton vervulde verschillende functies bij Roux at The Landeau en La Passagère*. Sinds 2021 is hij junior souschef bij Ciel Bleu. In zijn signature gerecht voor de competitie brengt Guitton de ingrediënten en inspiratie die hij uit al van zijn woonplaatsen meenam samen op het bord. Simpele ingrediënten die hij kent uit zijn geboortedorp, zoals aardappel en makreel, combineert hij met luxe ingrediënten als langoustine en oesters.
De jury
Tijdens de S.Pellegrino Young Chef Academy Competition doorlopen deelnemende chefs - allemaal dertig jaar of jonger - een intensief selectieproces voor de wereldwijde finales in 2025. Ze ontwikkelen ieder een eigen signature gerecht waarmee ze hun culinaire visie op het bord uitserveren. Iedere deelnemer krijgt daarbij begeleiding van een door henzelf gekozen mentor. Voor de regionale finales selecteerde het toonaangevende opleidingsinstituut voor de Italiaanse cuisine ALMA als onafhankelijke partij de meest veelbelovende recepturen uit duizenden ingezonden gerechten. ALMA keek daarbij naar drie criteria: technische vaardigheden, creativiteit en de ambitie om op persoonlijke wijze positieve impact te maken op de maatschappij via gastronomie.
De Noord-Europese finales worden dit jaar gehouden in het Miele Experience Centre, waar de chefs over alle faciliteiten beschikken om hun unieke gerechten te realiseren. In die lokale finales laten de genomineerde chefs hun vaardigheden proeven aan een jury van bekende topchefs. Tijdens de Noord-Europese finales beoordelen Nederlandse chef Soenil Bahadoer (De Lindehof**), Adam Dahlberg (ADAM / ALBIN*, Zweden), Anika Madsen (Iris*, Zweden), Helena Puolakka (Savoy, Finland) en Søren Selin (A-O-C**, Denemarken) alle gerechten.
Op 4 november 2024 koken Wynants en Guitton voor een plek in de wereldwijde finales in Milaan.
Blijf op de hoogte!
Wil jij op de hoogte gehouden worden van het laatste restaurantnieuws en twee keer per week de digitale nieuwsbrief van De RestaurantKrant ontvangen? Schrijf je dan hier in voor de nieuwsbrief.