Twee nieuwe restaurants krijgen twee sterren in Michelingids België en Luxemburg 2024

Auteur: redactie
Michelin Awards 26 februari 2024
Twee nieuwe restaurants krijgen twee sterren in Michelingids België en Luxemburg 2024

Michelin heeft vandaag de nieuwe selectie Michelinsterren, Groene Sterren en Bib Gourmand restaurants voorgesteld voor België en Luxemburg. In het Antwerpse A Room With a ZOO werden twee nieuwe restaurants met twee Michelinsterren voorgesteld, negen met één ster en één Groene Ster. De nieuwe selectie voor België en Luxemburg telt 792 restaurants, waaronder 153 sterrenrestaurants en 131 Bib Gourmand restaurants.

Gwendal Poullennec, Internationaal Directeur van de Michelingidsen: "2024 is alweer een uitstekend jaar voor de Michelingids België en Luxemburg. De elf nieuwe sterrenrestaurants illustreren de gestage stijging van het gastronomische niveau en benadrukken de groeiende culinaire creativiteit van de restaurateurs. Het talent waarmee de Belgische en Luxemburgse chefs hun terroir in de kijker zetten, de beste lokale producten vieren en, voor sommigen, ongewone culinaire fusies bedenken, bevestigt de status van beide landen als gastronomische topbestemming.”

Twee restaurants behouden hun drie Michelinsterren

Zilte in Antwerpen en Boury in Roeselare zijn de uithangborden van de Belgische gastronomie. Tim Boury en Viki Geunes zijn ambachtsmannen pur sang die hun eigen signatuur bezitten. Ze verheffen een etentje tot een bijzondere herinnering die een reis meer dan waard is. Beide chefs behouden dit jaar dan ook hun drie Michelinsterren.

Twee nieuwe restaurants worden met twee Michelinsterren onderscheiden.

De Michelingids België en Luxemburg verwelkomt dit jaar twee nieuwe restaurants met twee Michelinsterren. Sir Kwinten in Sint-Kwintens-Lennik is een voormalige Bib Gourmand die in 2020 met een eerste ster werd bekroond.

Met chef Glenn Verhasselt en sommelier Yanick Dehandschutter heeft het twee rasechte ambachtsmannen aan het roer staan. De symbiose tussen het bord en het glas is er uitzonderlijk. Chef Verhasselt is een meester in het bereiden van klassiekers zoals hazenrug harlekijn. Zijn sauzen geven een subtiele opfrissing, zonder de uitbundigheid van de smaken te provoceren. Sommelier Dehandschutter speelt dan weer gezwind met geuzes, wijnen van het eigen wijndomein Dappersveld en pareltjes uit verrassende oorden. Een match made in heaven die absoluut een omweg waard is.

Hof van Cleve - Floris Van Der Veken in Kruishoutem is dan weer een oude bekende die een nieuw elan heeft gekregen. Floris Van Der Veken nam het restaurant over van zijn mentor Peter Goossens en voegt een nieuw hoofdstuk toe aan de rijke geschiedenis van het huis. Het topproduct wordt er nog steeds op een pedestal gezet, of dat nu prei is of tarbot. De huisstijl is intact gebleven, met zijn à la minute bereidingen en afgemeten toevoeging van uitheemse smaakmakers. De ontwikkeling van een eigen identiteit van chef Van Der Veken is boeiend om volgen.

De Michelingids 2024 telt in totaal 23 restaurants met twee Michelinsterren.

Negen restaurants worden voor het eerst bekroond met een Michelinster

België en Luxemburg zijn landen die dicht bezaaid zijn met sterren. Dat is dit jaar meer dan ooit van toepassing. Onder de negen nieuwe Michelinsterren vinden we enkele oude bekenden terug. Christophe Hardiquest heeft met Menssa in Sint-Pieters-Woluwe een nieuwe route genomen, waar hij nog meer op zijn terroir en de natuur focust. Benoît Neusy heeft zich met l’Impératif d’Éole dan weer op een prachtig wijndomein gesetteld om zijn veelzijdige finesse te laten spreken.

Julien Malaisse heeft met Pré de chez vous zijn lokale visie weten te verfijnen. Bij La Roseraie in Modave heeft Marie Trignon het stokje overgenomen van haar vader en diens klassiek vakmanschap aangevuld met fijngevoelige creativiteit.

Een persoonlijke aanpak van de klassieke keuken typeert eveneens Tommy Bocklandt van Pont neuf in Antwerpen en Davy Devlieghere van Julien in Lovendegem. Voor een fijne mix tussen werelds en lokaal moet u bij Maurice Huynen van Hoeve De Bies in Voeren zijn, terwijl Nils Proost de seizoenen tot leven brengt met zijn intrigerende aanpak van duurzaamheid bij Neon in Lier.

Bij Apdikt in het Luxemburgse Steinfort tekent Mathieu Van Wetteren dan weer voor straight-to-the-point creativiteit.

De Michelingids 2024 telt in totaal 128 restaurants met een Michelinster.

Een nieuwe Groene Michelinster voor restaurant Neon

De Groene Michelinster onderscheidt restaurants voor hun filosofie en bijzondere inzet voor een duurzamere gastronomie. Dit jaar wordt één restaurant aan deze selectie toegevoegd, die ondertussen twaalf restaurants telt: Neon in Lier. Het eerbetoon aan grond, bos, land en zee dat Nils Proost dagelijks etaleert, getuigt van een eigen state of mind. Dat vertaalt zich onder meer in het gebruik van producten uit de korte keten, een zero-waste manier van werken en partnerschappen met lokale ambachtsmensen voor het interieur. Neon is een voorbeeld.

Michelin Awards

De Michelingids zet zich in voor de erkenning van de diversiteit van degenen die bijdragen aan onvergetelijke eetervaringen en voor de bevordering van jong talent door middel van Awards.

Julien Malaisse van Pré de chez vous in Bouge sleept de prijs van Jonge Chef van het Jaar, aangeboden door San Pellegrino, in de wacht. De manier waarop hij lokale ambachtsmensen laat schitteren in zijn originele keuken, sprong meteen in het oog bij onze inspecteurs. Hij respecteert herkenbare smaken, maar treedt ook graag buiten de gebaande paden. Die omschrijving past eveneens bij Mathieu Vanneste, onze Sommelier van het Jaar, een prijs aangeboden door Ruffus. De sommelier van Boury in Roeselare valt op door zijn buitengewone wijnkennis en zijn persoonlijkheid. Hij aarzelt niet om minder bekende wijndomeinen naar voren te brengen, of bijvoorbeeld bier te serveren bij het dessert.

Vijftien nieuwe restaurants behalen een Bib Gourmand

De Bib Gourmand selectie telt dit jaar 131 restaurants, waaronder 15 nieuwe adresjes. Deze onderscheiding is traditiegetrouw een garantie voor een geweldige prijs-kwaliteitverhouding. Opvallend dit jaar is dat Brussel maar liefst zes nieuwe Bib Gourmand restaurants telt, waaronder Kline (Brussel) met zijn originele creaties en de Zuid-Japanse finesse van Yoka Tomo (Schaarbeek). In Wallonië vindt u onder de 6 nieuwe adresjes zowel de Italiaanse fraîcheur van Mona Lisa (Yvoir) als de traditionele power van Le Confessionnal (Dinant). De drie nieuwkomers in Vlaanderen zetten dan weer in op een laidback aanpak van sterke smaken, zoals bij het wereldse Onslow (Brugge).

Blijf op de hoogte!

Wil jij op de hoogte gehouden worden van het laatste restaurantnieuws en twee keer per week de digitale nieuwsbrief van De RestaurantKrant ontvangen? Schrijf je dan hier in voor de nieuwsbrief.

Overig nieuws