De veronderstelling dat Michelin veel belang hecht aan decor en service, klopt niet altijd. “Het eten is en blijft het belangrijkste”, aldus de inspecteurs van de hoogste culinaire onderscheiding. Hoewel Michelin en fine dining meestal hand in hand gaan, zijn er wereldwijd een aantal uitzonderingen. Van een drie meter lange tacobar, tot een noodlekraam met ster.
Dit artikel verscheen eerder op Food Inspiration, het inspiratieplatform voor professionals in food en hospitality.
Tacobar in Mexico-City: Taquería El Califa de León
In Mexico-City is een drie meter lange tacobar met maar vier gerechten op de menukaart bekroond met een Michelinster. In het piepkleine restaurantje staat geen bediening en de menukaart telt maar vier gerechten. Chef-kok Arturo Rivera Martínez van El Califa de León serveert er wél de lekkerste taco’s. Zijn geheim is eenvoud, zo verklaart hij tegenover Associated Press. “Onze taco bestaat alleen uit een tortilla, met daaroverheen een rode of groene saus. Dat is alles. Dat, en natuurlijk de kwaliteit van het vlees.” Op de vraag welke drank er bij zijn taco hoort, antwoordt hij net zo nuchter: “Nou, ik hou van cola.”
De prijs voor zijn taco is bijna vijf dollar. De Gaonera-taco wordt door Michelin omschreven als uitzonderlijk. “Een taco met dungesneden ossenhaas, op smaak gebracht met enkel zout en een scheutje limoen. Tegelijkertijd bereidt een tweede kok de uitstekende maïstortilla’s. Met vlees en tortilla’s van dit kaliber is de huisgemaakte salsa nauwelijks nodig.” El Califa de León is sinds de Michelinpresentatie in 2024 de enige tacobar onder de zestien nieuwe Mexicaanse restaurants met één ster. De overige nieuwe sterrenrestaurants zijn stuk voor stuk fine dining concepten.
Streetfoodkraam Thailand: Raan Jay Fai in Bangkok
Jay Fai in de Thaise hoofdstad Bangkok is al lange tijd een icoon op het gebied van streetfood. “En dat is niet voor niets", zo meldt Michelin die de chef-kok in 2018 bekroonde met een ster. “De kenmerkende knapperige, goudbruine krabomeletten van de chef zijn ongeëvenaard.” Ook de uitstekende roergebakken noedels met zeevruchten en jus worden door de culinaire gids geroemd.
Eigenaar Supinya Junsuta, beter bekend als Jay Fai, staat er al jarenlang achter haar wokpan. Om zichzelf te beschermen tegen de gloeiend hete oliespetters uit haar wok, draagt de bejaarde chef een skibril en zwarte beany om zichzelf te beschermen. Ze kreeg als bijnaam ‘The Queen of Thai streetfood’. Michelin waarschuwt wel: “Dit is een zeer populaire plek en ze nemen geen reserveringen aan, zorg ervoor dat je er vroeg bij bent en wees bereid om in de rij te staan.” De wachttijden kunnen oplopen tot drie uur.
Noodlebar Hill Street Tai Hwa Pork Noodle in Singapore
Michelin: “De noedels hier worden op bestelling gekookt met mooi gelaagde smaken en texturen bij elke hap. De knapperige gedroogde schol, zachte kaantjes en mals varkenslever zijn allemaal zorgvuldig bereid.”
Het concept wordt omschreven als BCM (Bak Chor Mee), beter bekend als Minced Pork Noodle. De kraam genoot al veel populariteit onder de lokale bevolking, maar sinds de bar in 2016 een Michelinster verdiende staan er altijd rijen.
Sterverlies voor Hong Kong Soya Sauce Chicken Rice in SingaporeHong Kong Soya Sauce Chicken Rice in Singapore kreeg in 2016 ook een Michelinster. Chef Chan Hong Meng werd met de komst van de ster op slag beroemd met zijn noodles en kip voor slechts 2,50 dollar. Hij breidde de formule uit naar de Filipijnen en Thailand. Die expansie zou echter ten koste zijn gegaan van de kwaliteit. In 2021 moest de chef-kok het Michelinbordje weer van zijn kraam afschroeven. |
Blijf op de hoogte!
Wil jij op de hoogte gehouden worden van het laatste restaurantnieuws en twee keer per week de digitale nieuwsbrief van De RestaurantKrant ontvangen? Schrijf je dan hier in voor de nieuwsbrief.