Maandag 23 september 2024, in hal 4 naast de Netwerklounge, vindt vanaf 11.00 uur de finale van de Euro-Toques Nederland Restaurantprijs by Cookware Company plaats tijdens horecavakbeurs Gastvrij Rotterdam.
Al in 1986 riep de Franse chef Paul Bocuse*** alle Europese chefs op zich aan te sluiten bij zijn missie om een halt te roep aan het gebruik van kunstmatige toevoegingen in ons voedsel. Deze zes Euro-Toques chefs zijn geselecteerd voor deelname aan de finale. Alle chefs staan bekend als rasechte vakmannen die zich conformeren aan de kernwaarden van Euro-Toques. Dat wil zeggen dat zij enkel werken met natuurzuivere lokale kwaliteitsproducten, de seizoenen volgend, om zo de (h)eerlijkste gerechten op tafel te zetten. Deze wedstrijd is mede mogelijk gemaakt door Cookware Company en Gastvrij Rotterdam.
Dit zijn de kandidaten voor de finale van de Euro-Toques Nederland Restaurantprijs 2024:
- Restaurant ’t Ambachthuys Rotterdam - chef patron Dimitri Roedoe en keukenchef Ruben Bos
- Restaurant C’est La Vie Grand Hotel Beatrix Huisduinen - chef Raymond van Veen
- Restaurant Oxalis Wervershoof - chef patron Geoffrey van Melick
- Restaurant Het Arsenaal 1309 Doesburg - chef patron Björn de Waal
- Restaurant Bij Bourgondisch Rosmalen - chef David van de Gevel
- Restaurant Il Gattopardo Rotterdam - chef patron Salvatore Randazzo
De opdracht
Dit jaar is er gewerkt aan een nieuwe invulling van de wedstrijdarena en de wedstrijden. Het gaat tenslotte om aantrekkelijke wedstrijden voor deelnemers, jury en publiek. Het streven is daarbij een constante interactie met deelnemers en publiek. Daarom is gekozen voor een compactere wedstrijdarena (twee keukens naast elkaar) waar de deelnemers hun (in eigen keuken voorbereide) driegangenmenu aan het publiek demonstreren en vertellen over de gebruikte technieken, de bereiding van de gerechten en de bewuste keuze voor ingrediënten (seizoen, streek).
Doel is het publiek te tonen hoe er gezond en smaakvol gekookt kan worden met natuurzuivere (h)eerlijke ingrediënten. De jury is rondom de demonstratiekeuken geplaatst zodat er meer gevolgd kan worden van het gebeuren in de keuken en er onafhankelijk van elkaar beoordeeld kan worden. De voorkant van wedstrijdkeuken wordt vrij gelaten zodat de moderator met de deelnemers en het publiek in gesprek kan.
De deelnemers maken hun gerechten af en lichten deze toe aan de jury en publiek, het eigen team maakt een dertigtal kleine uitvoeringen van deze gerechtjes en deelt deze onder het publiek uit. Na de wedstrijd volgt het beraad van de jury ( 16.00 - 16.30 uur) om tot een prijsuitreiking te komen ( 16.30 uur). De VIP lounge in de vorm van een terras voor de wedstrijdkeuken is van 16.00 - 18.00 uur de netwerkplaats voor ETN leden en partners (met drinks & bites). Duurzaamheid staat hoog in het vaandel. Geen onnodige foodmiles en no-waste!
Beoordeling
- Ambachtelijk koken
- Gebruik van natuurzuivere (h)eerlijke producten van het seizoen en uit de eigen streek
- Gezonde en lekkere gerechten
- Uitvoering, presentatie
- Gebruikte technieken
De chefs hebben de volledige vrijheid, het moet gewoon lekker zijn! Omdat Euro-Toques een restaurantvereniging is, zijn daarbij hospitality en wijn-spijs combinaties van even groot belang. Daarom worden er ook bijpassende dranken geschonken die toegelicht worden door gastheer of gastvrouw.
De Jury
- Juryvoorzitter Euro-Toques Nederland, en winnaar ETN Cookware Company Restaurantprijs 2023, Jouke Piet Drijfhout van De Slotplaats Bakkeveen
- Vertegenwoordiger Cookware Company Ilias de Wit of Kees Spaan
- Vertegenwoordiger vakmedia STRRN Magazine Kees Bruins
- Hospitality: Imad El Khalfioui van Grand Hotel De Draak
- Publieksjury
De Prijs
- Cookware Company heeft ook dit jaar weer een prijzenpot van 23.500 euro ter beschikking gesteld (GreenPan & Van Kempen & Begeer)
- Reportage STRRN Magazine ter waarde van 2500 euro
- De Euro-Toques Nederland cava van Pares Balta ( Anfors Imperial Wijnen)
- ETN mediapakket, oorkonde, goodiebag
Interesse om naar Gastvrij Rotterdam (van 23 tot en met 25 september 2024) te gaan? Gratis registreren voor toegang kan hier.
Fotografie: Eelco van Wieringen, Buro Publieke Werken
Blijf op de hoogte!
Wil jij op de hoogte gehouden worden van het laatste restaurantnieuws en twee keer per week de digitale nieuwsbrief van De RestaurantKrant ontvangen? Schrijf je dan hier in voor de nieuwsbrief.