Op woensdag 26 september vond tijdens Gastvrij Rotterdam de voorronde van de HANOS Gouden Koksmuts plaats. Tien teams streden in twee rondes om een plekje in de felbegeerde finale. Uiteindelijk heeft de jury vijf teams geselecteerd die doorgaan naar de finale op maandag 13 januari tijdens de Horecava in Amsterdam.
De teams die doorgaan naar de finale zijn: Restaurant ’t Amsterdammertje*, Restaurant ’t Havenmantsje, Restaurant Alma*, Landgoed Het Roode Koper en Restaurant de Tramhalte.
De deelnemers mochten de amuse onvoorbereid meenemen en moesten tijdens de wedstrijd een voorgerecht met schol en mosselen, en een plantaardig tussengerecht bereiden.
In deze voorronde werden ook nog de prijzen uitgereikt voor het beste voorgerecht en het beste tussengerecht. De prijs voor het beste voorgerecht ging naar ’t Amsterdammertje* en de prijs voor het tussengerecht ging naar ’t Havenmantsje.
De jury, bestaande uit Jurgen van der Zalm (Vinkeles **) en Lars van Galen (’t Lansink*), heeft vele mooie creaties geproefd en uiteenlopende gerechten mogen beoordelen.
“Het blijft geweldig om te zien hoe creatief de deelnemers zijn tijdens de wedstrijd. In zo’n korte tijd en onder druk zulke mooie gerechten presenteren is echt niet makkelijk”, aldus Jurgen van der Zalm en Lars van Galen.
De deelnemers kregen in deze finale te maken met een nieuw element. Normaliter is er een groot assortiment groenten en fruit beschikbaar, maar in het kader van waste en koken met de seizoenen kregen de deelnemers een vooraf samengesteld pakket met diverse groenten en fruit. Hiermee moesten de deelnemers hun gerechten bereiden.
“Ook tijdens de wedstrijden moeten wij ons bewust zijn van thema’s als waste en de seizoenen. Daarom hebben we in overleg met onze partner HANOS Nederland besloten om deze boxen samen te stellen. Daarnaast moeten de deelnemers ontzettend creatief zijn om bijzondere en smaakvolle gerechten te bereiden waarmee ze opvallen bij de jury. Iedereen heeft dezelfde basis ingrediënten, en het was een groot plezier om de diverse creaties langs te zien komen”, aldus Waldrik Kremer en Bert van Manen van de wedstrijdcommissie van het Gastronomisch Gilde.
Het Gastronomisch Gilde zal in de aanloop naar de finale nog één wildcard uitdelen. Deze zal bekendgemaakt worden via de social mediakanalen van het Gastronomisch Gilde.
De finale van de HANOS Gouden Koksmuts zal plaatsvinden op de HORECAVA op maandag 13 januari 2025.
Fotocredits: finalisten Green Chefs Hat | Charles Batenburg
Blijf op de hoogte!
Wil jij op de hoogte gehouden worden van het laatste restaurantnieuws en twee keer per week de digitale nieuwsbrief van De RestaurantKrant ontvangen? Schrijf je dan hier in voor de nieuwsbrief.