Floor van Ede genomineerd voor Wijnvrouw van het Jaar 2021

Auteur: Redactie
Mensen 25 augustus 2021
Floor van Ede genomineerd voor Wijnvrouw van het Jaar 2021

Op woensdag 25 augustus kondigde Stichting Wijnvrouw van het Jaar Floor van Ede aan als vierde en laatste genomineerde voor de titel Wijnvrouw van het Jaar 2021. Dit werd bekendgemaakt door Barbara Verbeek en Clarissa Slingerland, initiatiefnemers van de stichting.

Voor deze gelegenheid vond er voor genodigden in het prachtige Central Park in Voorburg een lunch plaats met speciale aandacht voor de wijnen. Deze locatie ontving onlangs zelf een bijzondere onderscheiding van Wine Spectator. Het restaurant werd met een award beloond voor haar uitgebreide en indrukwekkende wijnkaart bestaande uit bijna 1200 verschillende wijnen. Een mooiere match qua plek was voor deze nominatie uitreiking dan ook niet denkbaar.

Juryrapport

De jury vindt Floor van Ede een wijnvrouw in hart en ziel. Al 40 jaar staat zij bekend om haar stabiliteit, harde werken, honger naar nieuwe kennis, het stimuleren van overdracht van kennis bij haar personeel, haar tomeloze inzet in haar restaurants en altijd weer ambitie hebben voor nieuwe projecten. Het wordt hoog tijd dat deze wijnvrouw in de spotlights staat!

Over Floor van Ede

Floor van Ede heeft in 1980 haar baan als lerares Aardrijkskunde opgezegd om op 27-jarige leeftijd, samen met een compagnon, Brasserie van Baerle in Amsterdam te beginnen. Later volgden restaurants Zabar’s, Le Zinc-et-les-Dames, !Zest en L’Entrecôte-et-les-Dames. In coronajaar 2020 bestond Brasserie van Baerle, waarvan zij al geruime tijd enig eigenaar is, 40 jaar. Gedurende die 40 jaar heeft zij zich op vele manieren ingespannen om de kennis over en de belangstelling voor wijn te bevorderen.

Dat deed zij door het volgen van cursussen en trainingen (zoals register-vinoloog bij de Wijnacademie), zelfstudie en het bezoeken van proeverijen. Ook heeft zij 25 jaar geleden de nog steeds actieve Van Baerle Proefgroep gevormd, bestaande uit vinologen werkzaam in de import, journalistiek en horeca, die naast het organiseren van intensieve proeverijen, wijnreizen maakt - zowel in de Oude als de Nieuwe Wereld. Sinds 1999 maakt zij deel uit van het wekelijkse proefpanel van Perswijn.

Ze spoort haar medewerkers aan zich voor wijn te interesseren en stelt ze in staat om hun wijnkennis te vergroten. Velen van hen zijn later in de wijnwereld terecht gekomen als wijnblogger, sommelier, importeur of wijntaxateur. In haar restaurants presenteert zij een uitgelezen wijnkaart die zich kenmerkt door compactheid, kwaliteit en toegankelijkheid.

De wijnkaart van Brasserie van Baerle werd in 1994 en 1995 gekozen als beste Wijnkaart van Nederland. In de jaarlijkse restaurantgids voor wijnliefhebbers Grootspraak krijgt de wijnkaart van Brasserie van Baerle steevast de hoogste onderscheiding (5 punten) als wijnrestaurant. Floor van Ede was 20 jaar eigenares van een wijngaard in de Provence die de Côtes du Rhône Village Sablet produceerde die nog steeds bij Van Baerle op de kaart staat.

Weg naar de finale

De vakjury van Wijnvrouw van het Jaar 2021 bestaat uit Barbara Verbeek, Peter van Houtert, Janny van der Heiden, Birthe van Meegeren (winnares Wijnvrouw van het Jaar 2019) en Magda van der Rijst (winnares Wijnvrouw van het Jaar 2020). De finale vindt plaats tijdens Gastvrij Rotterdam in september 2021. Niet alleen de jury van wijnprofessionals bepaalt de uiteindelijke winnaar, na de bekendmaking van de laatste genomineerde kan ook het publiek meestemmen via www.wijnvrouwvanhetjaar.nl.

Overig nieuws