Ondernemen in Culemborg… Fortu de Haas en Patricia de Haas-Kraan zien het als een nieuwe uitdaging. Hun plannen voor ‘welkom! in Culemborg’, aan de haven van de stad, worden tijdens de verbouwing stap voor stap werkelijkheid. In mei 2025 hoopt het trotse stel de deuren te openen en de gasten welkom te heten.
Op de fiets door Culemborg lijkt de regen maar niet op te houden. De grijze lucht en druppels in het water geven een andere sfeer aan de Lek dan de zon zou doen. Toch weerhoudt het inwoners van de stad niet om de Lek te bezoeken. Althans, dat blijkt als we een aantal heren met een kano te water zien gaan. Terwijl Fortu een warme kop thee zet, starten Patricia en ik het gesprek.
“Ik ben geboren en getogen in Culemborg. Mijn ouders hadden een bootje aan deze haven, dus stiekem voelt het een beetje als thuiskomen. Fortu komt oorspronkelijk uit Beesd, we zijn al 25 jaar samen.” Het pand waar Fortu en Patricia hun droom willen waarmaken stond enkele jaren leeg. De gemeente Culemborg kocht het pand in 2020 voor 505.000 euro. Dit blijkt uit berichten van lokale kranten. Het restaurant aan de Haven stond sindsdien te koop, maar er bleek geen interesse voor het pand. Hierdoor besloot de gemeente om nieuwe voorwaarden te stellen. Er werd gekozen voor een verkoop op basis van plannen in plaats van prijs.
Van plan tot project
“In alle eerlijkheid: je moet een beetje raar zijn om in deze tijd nog aan een horecaonderneming te beginnen. Maar we houden van een uitdaging én van klussen, verbouwen en renoveren, dus bedachten we een plan. Dit hebben we ingediend bij de gemeente. We kozen ervoor om een plan op te zetten waarvan wij het grootste deel zelf kunnen financieren.” Patricia vond het namelijk geen goed idee om direct leningen met rente te moeten afbetalen. “Al helemaal niet aangezien er zeker het eerste anderhalf jaar geen omzet is. Het is een erg verwaarloosd pand, dus er moet veel gebeuren.”
“Fortu is industrieel vormgever van beroep en ik werk al jaren als projectmanager in de sociaal-maatschappelijke sector. We hebben de taken goed verdeeld; Fortu is verantwoordelijk voor de creatieve kant, ik geef daar inhoud aan. Op basis van het plan hebben we een begroting gemaakt en hebben we nagedacht over wat we zelf kunnen en wat we moeten laten doen. Na het opstellen van de begroting keken we welk bedrag overbleef; dat werd ons bod voor de gemeente.” De gemeente Culemborg bekeek alle ingezonden plannen. Er werd apart gekeken naar het plan en het financiële bod. “Beide onderdelen kregen punten, maar het inhoudelijke plan zou zwaarder wegen dan het bod.”
welkom! in Culemborg tijdens de verbouwing
“Als ik eerlijk ben, hadden we niet verwacht dat ons bod zou worden geaccepteerd. Totdat we gebeld werden: ons plan had unaniem de hoogste score. Dan gaat het pas echt van start.”
Geen restaurant
Dat Patricia en Fortu inmiddels gestart zijn is duidelijk. Het pand aan de Lek heeft een bordes en ziet er misschien nog niet uit als een horecagelegenheid, maar het terras op de veranda, onderaan de trap, krijgt al kleur. Ook tijdens de rondleiding blijkt dat het stel het al druk heeft. “De toiletten zijn net betegeld”, meldt Fortu. Wordt ‘welkom! in Culemborg’ een restaurant? Zeker niet, volgens Patricia: “We hebben er goed over nagedacht en we willen de term restaurant niet gebruiken. In onze visie gaat het veel meer om de totaalbeleving dan alleen het eten. We willen dat dit een plek wordt waar iedereen graag komt. Gasten die er zijn, blijven vaak ook een hapje eten. Ons doel is niet dat gasten komen om uit eten te gaan, maar dat zij voor de gezelligheid langskomen en aansluitend iets eten. Het woord restaurant schept de verwachting dat je een bezoek brengt om aan tafel te zitten en uitgebreid te dineren.
Het plan van Fortu en Patricia
“Om eten te serveren hebben we een chef nodig. En ik moet zeggen, het is een uitdaging om in deze tijden een chef te vinden voor alle avonden en dagen. Wonderbaarlijk genoeg hebben wij voldoende contacten die bij ons willen werken. Soms komt er een mailtje binnen, maar het komt ook voor dat mensen tijdens de verbouwing binnenstappen met de vraag of ze bij ons kunnen werken.” De verwachtingen van de Culemborgers zijn hooggespannen, blijkt uit de reacties die Fortu en Patricia ontvangen. “Ik hoor vaak dat mensen enthousiast zijn. Het is dan ook een goede plek, zo aan de haven van de stad; deze locatie geeft direct een vakantiegevoel. Dat willen wij ook overbrengen met ‘welkom!’.”
De onderneming zal geopend zijn van 10 uur ’s ochtends tot 10 uur ’s avonds. “Dat is een bewuste keuze. ’s Ochtends is iedereen welkom voor koffie en taart, ’s middags voor de lunch en ’s avonds voor de borrel.”
Tipje van de sluier
“De basis van onze inrichting is een losse, informele sfeer, passend bij de vakantie. Het moet een beetje lijken op een beachclub, dus geen tafels op rij gedekt met wit linnen. Zowel qua budget als toegankelijkheid moet ‘welkom!’ voor iedere gast haalbaar zijn. De naam is daarom ‘welkom! in Culemborg’ zonder hoofdletter, zodat het lekker laagdrempelig blijft. Tegen de tijd dat we openen, leggen we dit uit aan de gasten.”
Tussendoor rinkelt de telefoon. Patricia had me er al voor gewaarschuwd dat er een aantal stoelen afgeleverd zou worden. Fortu helpt de leverancier met het binnenbrengen van de stoelen, terwijl Patricia haar verhaal vervolgt. “Om verspilling tegen te gaan willen we een digitale menukaart gebruiken. Zo kunnen we de specials altijd aanpassen. Ik wil themaweken invoeren: bijvoorbeeld een Spaanse week met paella, of een Mexicaanse of Italiaanse week. De basisgerechten staan natuurlijk altijd op het menu, maar ik wil veel variatie bieden en het vakantiegevoel blijven versterken. Ook bieden we geen standaard kindermenu; wij serveren kinderen niet alleen friet met frikandellen, maar bieden alle gerechten op de kaart ook in kleinere porties aan.”
Het enthousiasme van Patricia is in alle delen van de kamer te voelen, totdat ze ineens stopt met haar verhaal. Ze kijkt bedenkelijk en vervolgt. “Ik heb dit nog met niemand gedeeld en twijfelde even of ik het nog geheim zou houden… Maar ik ga het toch vertellen. ’s Avonds wil ik naast het diner ook de nadruk leggen op de gezelligheid die een borrelplank met zich meebrengt. Daarom heb ik bedacht dat we planken in verschillende maten met gerechtjes gaan aanbieden. Niet het standaard bittergarnituur, maar echt een mooie plank vol kleine gerechtjes. Zo kunnen gasten met elkaar delen. 30 centimeter, 0,5 meter, 1 meter of misschien zelfs twee meter, ik wil planken in allerlei maten. Dat wordt onze special.”
Vakantie is key
Een ding is duidelijk: Patricia en Fortu hebben grootse plannen met ‘welkom! in Culemborg’ en zijn druk doende om deze waar te maken. Of het gaat om themaweken, een grote borrelplank, zon, regen of een ijsje… Iedereen is te allen tijde welkom. “In de zomer wil ik op de veranda graag ijsjes verkopen. Niet de standaard bolletjes, maar megacoups met vier bollen, fruit en slagroom. Ik ben enorm fan van Pinterest en heb al overal inspiratie vandaan gehaald. Wat is er nou lekkerder in de zomer dan een groot, uitgebreid coupe ijs aan het water.” Patricia eindigt met een van haar eerste woorden: “welkom! in Culemborg’ zal het hele jaar door aan iedere gast een toegankelijk vakantiegevoel bieden.”
Blijf op de hoogte!
Wil jij op de hoogte gehouden worden van het laatste restaurantnieuws en twee keer per week de digitale nieuwsbrief van De RestaurantKrant ontvangen? Schrijf je dan hier in voor de nieuwsbrief.