De Carpaccio Index: dit kost carpaccio in 15 Nederlandse steden

Auteur: redactie
Ondernemen 21 januari 2025
De Carpaccio Index: dit kost carpaccio in 15 Nederlandse steden

Carpaccio is een vaste waarde op de Nederlandse menukaarten en een geliefd voorgerecht bij veel restaurantbezoekers. Uit een analyse van Dishdevil.nl blijkt dat de gemiddelde prijs van een carpaccio in Nederland 14,43 euro bedraagt.

Deze conclusie is gebaseerd op een analyse van meer dan 3.000 menukaarten van restaurants uit heel Nederland. De Carpaccio Index geeft inzicht in de prijsverschillen van dit gerecht in het hele land.

Carpaccio op een derde van de menukaarten

Wist je dat Carpaccio op ongeveer een derde van de menukaarten staat vermeld? Dit maakt het gerecht tot één van de meest voorkomende (voor)gerechten in het land.

Prijsverschillen tussen steden: Amersfoort het goedkoopst, Rotterdam het duurst

Hoewel de landelijke gemiddelde prijs 14,43 euro bedraagt, zijn er duidelijke verschillen zichtbaar tussen de steden. Amersfoort is de goedkoopste stad voor carpaccio, met een gemiddelde prijs van 12,78 euro, terwijl Rotterdam de duurste stad is met een gemiddelde prijs van 15,87 euro. Dit betekent dat de carpaccio in Rotterdam ruim 24 procent duurder is dan in Amersfoort, een aanzienlijk verschil.

Andere steden zoals Zwolle (13,58 euro) en Groningen (13,22 euro) liggen ook onder het gemiddelde, terwijl Eindhoven (15,05 euro) en Den Haag (15,81 euro) tot de duurdere steden behoren. Maastricht, een stad met een rijke culinaire traditie, heeft een gemiddelde prijs van 14,66 euro.

Meest gebruikte ingrediënten

Uit de analyse blijkt dat de klassieke combinatie van ingrediënten met afstand het meest populair is. Parmezaanse kaas wordt in maar liefst 50 procent van de carpaccio gerechten gebruikt. Truffelmayonaise en rucola volgen op de voet en worden in respectievelijk 45 procent en 40 procent van de gerechten gebruikt.

Vegetarische carpaccio wint terrein

Naast de klassieke carpaccio van rundvlees worden vegetarische varianten steeds vaker op de kaart gezet. De bietencarpaccio is hierbij veruit de meest voorkomende keuze, gevolgd door creatieve alternatieven zoals carpaccio van knolselderij en aubergine.

Overig nieuws