De rek is eruit: tijd voor echte samenwerking in de horeca

Auteur: Charlotte Mauritz
De rek is eruit: tijd voor echte samenwerking in de horeca

Onlangs was ik aanwezig bij de inspiratie dag van de Foodservice Homies van Mehmet Eser. We werden ondergedompeld in de ‘Horeca Druk’, gebaseerd op het rapport Horeca Druk Forecast Rapport 2025 van TIPPR. Hierin gaan zij in op de vijf grootste ‘drukken’ waar horecaondernemers op dit moment mee te maken hebben. Hier bleek dat margedruk wel één van de grootste ‘drukken’ te zijn. En dat is ook niet verrassend.

De prijzen in de horeca rijzen de pan uit. Een biefstukje met friet kost op sommigen plekken bijna net zoveel als een vliegticket naar Barcelona. Ik refereerde er in mijn vorige column ook al aan en je kan er op dit moment ook niet onderuit, alles is duurder geworden: energie, personeel en inkoop.

Maar laten we even eerlijk zijn. Het probleem is groter dan inflatie of dure boter. Er zit iets scheef in de keten. Iets wat we te lang hebben genegeerd. We leven in een systeem waarin iedereen voor zichzelf werkt, terwijl we alleen samen kunnen overleven. En dat bleek ook wel uit de discussies die er gevoerd werden met de gasten op het podium uit de groothandel, foodservice en horecahoek. De meest gestelde vraag was dan ook: hoe kunnen groothandel, leverancier en de horecaondernemer beter samenwerken.

Glazen plafonds en stalen deuren

We rennen met elkaar keihard richting het glazen prijsplafond. In veel horecazaken zijn de prijzen de afgelopen tijd weer omhooggegaan. Maar, waar ik het in mijn vorige column ook over had, dit is niet houdbaar. De horeca moet er zijn voor iedereen en niet alleen voor de happy few. Maar de horecaondernemer zit met zijn handen in het haar, alles wordt duurder, personeel is schaars en duur, de marges flinterdun, wat kunnen ze nog doen? Veel van de aanwezige horecaondernemers gaven aan graag meer te willen samenwerken met hun groothandel, maar komen keer op keer voor een dichte deur te staan. Alleen de echt grote jongens met groot volume komen door de stalen deur.

De rol van de groothandel: vriend of vijand?

Groothandels kunnen impact maken. Ze hebben het bereik, de data, de distributie, het netwerk. Ze kunnen chefs helpen bij het inkopen op maat, verspilling reduceren, menu-engineering optimaliseren en zelfs inspelen op trends nog vóórdat ze mainstream zijn.

Echter, veel groothandels sturen nog steeds op volume en marge. Ook zij moeten de shift maken, sommigen zijn hier al mee begonnen en de ondernemers plukken hier de vruchten van. Loyaliteit is belangrijk voor een groothandel, maar toch zie je steeds meer chefs shoppen bij verschillende groothandels en leveranciers. Ook dat is niet een duurzame manier van ondernemen, het kost enorm veel tijd en eigenlijk is deze tijd er niet.

In mijn opinie zouden groothandels veel meer partners moeten worden. Neem de tijd voor je klanten, hoe klein ook. Deel bijvoorbeeld data-inzichten waar normaal veel voor betaald moet worden of bied meer tailormade oplossingen voor problemen, zoals personeelskosten.

Deel de marketingafdeling

Vanuit marketingperspectief faalt de horeca vaak aan de bron: te veel ad hoc, te weinig strategie. Vaak hebben chefs en ondernemers het simpelweg te druk en door de dunne marges is er vaak niet het budget om een bureau in te huren. Maar hier ligt nou net een kans voor samenwerking. Groothandels en foodservicebedrijven beschikken over marketingteams, tools en insights. Deel deze met de ondernemers die afnemer bij je zijn, op deze manier bouw je aan een relatie en zullen ze loyaler naar je zijn wanneer ze hun inkoop doen.

De rek is eruit

We moeten af van de het idee dat iedereen z’n eigen hachje moet redden. De rek is eruit. De marges zijn op. Het personeel is op. De goodwill is op. De enige manier om nog vooruit te komen, is samen.

Dat betekent dat groothandels en foodservicebedrijven meer moeten gaan samenwerken met hun afnemers. Foodservicebedrijven en groothandels moeten meer nadenken over hun rol in het grotere geheel. Niet alleen maar een platte leverancier, maar een echte partner. En chefs en ondernemers? Die moeten durven eisen. Geen deals, maar echte samenwerking. Daarvoor krijg je als groothandel of leverancier commitment voor terug.

Dit is het moment om het glazen plafond te breken en dat de gehele keten met elkaar gaat samenwerken. Versterk elkaar, breek elkaar niet af. Deel waarde en kennis. Daar hebben we met z'n allen wat aan!

Charlotte Mauritz is marketing en branding expert in de wereld van food & drinks en eigenaar van Annoncé Management BV. Daarnaast is Charlotte host van de podcast De Wereld van de Gastronomie.

Fotocredits: Linda Hemmes

Blijf op de hoogte!

Wil jij op de hoogte gehouden worden van het laatste restaurantnieuws en twee keer per week de digitale nieuwsbrief van De RestaurantKrant ontvangen? Schrijf je dan hier in voor de nieuwsbrief.

Overig nieuws