In de zesdelige documentaireserie De Opvolging van Omroep MAX worden de eigenaren van restaurant De Librije gevolgd. Het restaurant, opgebouwd door Jonnie en Thérèse Boer, heeft al twintig jaar de zeldzame onderscheiding van drie Michelinsterren. Maar de nieuwe generatie klopt aan de deur: kinderen Jimmie en Isabelle en chef Nelson Tanate zijn sinds kort mede-eigenaar.
Jonnie, Thérèse, Isabelle, Jimmie en Nelson worden een jaar lang in deze fase van de opvolging gevolgd. De Opvolging is te zien vanaf zondag 16 februari om 19.40 uur bij MAX op NPO 2.
Jonnie en Thérèse Boer zijn de gezichten van het restaurant. Hij chef in de keuken, zij gastvrouw en sommelier. Na jaren keihard werken willen ze langzaamaan minderen en wat vaker genieten op hun geliefde Bonaire. Kinderen Jimmie en Isabelle kochten zich ruim een jaar geleden in in het bedrijf, net als Nelson Tanate, die de dagelijkse leiding heeft in de keuken. Jonnie, Thérèse, Isabelle, Jimmie en Nelson worden een jaar lang gevolgd tijdens deze fase van de opvolging.
Op Bonaire doet dochter Isabelle ervaring op bij hun restaurant daar en worstelt met de vraag of ze nog wel naar Zwolle wil komen. In Bangkok loopt Jimmie stage en zoekt hij naar meer zelfstandigheid. Nelson heeft het koken van zijn Molukse tante geleerd en zet alles op alles om aan de top te blijven. De eerste vijf afleveringen worden verteld vanuit het perspectief van één van de vijf hoofdpersonen. In de zesde aflevering komt alles samen en wordt duidelijk hoe de hele familie zich inzet om de drie sterren te behouden.
De serie laat zien hoe gastvrijheid, dineren en wijn worden verfijnd en hoe Jonnie en Thérèse hebben bijgedragen aan de positie van de Nederlandse gastronomie in het buitenland. Kunnen zij dat levenswerk wel loslaten? En hoe stellen ze hun geliefde De Librije zeker voor de toekomst? De Opvolging biedt een bijzonder kijkje in het reilen en zeilen van hun restaurants. Het is tegelijkertijd een universeel verhaal over de overdracht van een familiebedrijf van generatie op generatie.
Fotografie: MAX - Sander Mulkens
Blijf op de hoogte
Wil jij op de hoogte gehouden worden van het laatste restaurantnieuws en twee keer per week de digitale nieuwsbrief van De RestaurantKrant ontvangen? Schrijf je dan hier in voor de nieuwsbrief.