Op woensdag 11 december is Sander Spruijt (35 jaar oud), chef-kok en mede-eigenaar van Restaurant De Burgemeester* in Linschoten, geslaagd voor zijn Meesterproef SVH Meesterkok. Spruijt mag zich na zijn inauguratie officieel de 153ste Meesterkok van Nederland noemen.
SVH Meesterkoks Jarno Eggen (De Groene Lantaarn**), Wilco Berends (De Nederlanden*) en Secretaris SVH Meestertitels Hanneke Westland namen de Meesterproef van Sander Spruijt in De Burgemeester af.
De Meesterproef startte met de bedrijfspresentatie, gevolgd door de lunch, zijn meesterlijk menu en twee vaktechnische opdrachten. Spruijt heeft dit alles, samen met zijn team, met veel liefde en vakmanschap uitgevoerd. De commissie maakte dan ook na het diner bekend dat hij geslaagd is voor zijn Meesterproef SVH Meesterkok. "Sander heeft een verzorgde stijl van koken, waarin zijn jeugdigheid ook terug te zien is op het bord. We zien een grote Meester, ook voor de toekomst. We hebben er alle vertrouwen in dat hij het vak Meesterlijk blijft overdragen aan de toekomstige generatie chefs. Onze nieuwe SVH Meesterkok is zich zeer bewust van de pijlers waar gastronomie op rust: product, smaak en cuisson’’, aldus de commissie.
Fotobijschrift teamfoto: In het midden de nieuwe SVH Meesterkok Sander Spruijt en zijn vrouw Anne, SVH Meesterkoks Jarno Eggen, Wilco Berends, secretaris SVH Meestertitels Hanneke Westland en het team van De Burgemeester.
Liefde voor het ambacht
Al op jonge leeftijd leerde Spruijt dat eten heel lekker kan zijn als er liefde en tijd ingestoken wordt. Dat maakte dat hij kok wilde worden. Naast liefde verwerkt hij in zijn gerechten graag verse, seizoensgebonden ingrediënten van de hoogste kwaliteit, waarbij lokale leveranciers een belangrijke rol spelen. Duurzaamheid en respect voor de natuur zijn daarbij vanzelfsprekend, omdat hij gelooft dat goede gerechten voortkomen uit een gezonde relatie met de omgeving waarin we leven.
"De titel SVH Meesterkok is voor mij een erkenning van mijn toewijding en gedrevenheid in het ambacht dat ik met liefde uitvoer en waar ik heel veel tijd in steek. Het is een bevestiging van mijn streven naar het hoogst haalbare. Het behalen van deze titel betekent voor mij niet alleen persoonlijke groei, maar biedt ook de mogelijkheid om mijn kennis en expertise te delen met anderen in de culinaire gemeenschap. Als SVH Meesterkok wil ik een inspiratiebron zijn voor jonge chefs, hen aanmoedigen om het ambacht dat wij als chefs vertegenwoordigen, zo goed mogelijk uit te oefenen. Dit betekent niet altijd kiezen voor de makkelijkste weg, maar elke dag streven naar het allerhoogste niveau”, aldus de 153ste SVH Meesterkok.
Fotografie: Marina Kemp
Blijf op de hoogte!
Wil jij op de hoogte gehouden worden van het laatste restaurantnieuws en twee keer per week de digitale nieuwsbrief van De RestaurantKrant ontvangen? Schrijf je dan hier in voor de nieuwsbrief.