Sanne Poppen van restaurant The Millèn in Rotterdam is uitgeroepen tot winnaar van de Nationale Hennessy Gastvrijheidsprijs 2025. Deze eervolle prijs voor jong gastvrijheidstalent werd dit jaar voor de 24e keer uitgereikt. Perry Heneweer van Merlet in Schoorl werd tweede en de derde prijs ging naar Sophie Pauws van Maeve in Utrecht. De bekendmaking vond plaats op 3 november 2025 tijdens de lancering van restaurantgids Lekker500 editie 2026.
Poppen (25) was de beste van tien kandidaten die het afgelopen half jaar na een strenge voorselectie, theorie- en praktijkproeven en een jurybezoek streden om de prijs voor de beste jonge gastheer of gastvrouw van Nederland. De theorie- en praktijkproeven werden afgenomen op de locatie van ROC Mondriaan in Den Haag.
Indrukwekkend prijzenpakket
Poppen ging niet alleen met de prachtige titel naar huis, maar ontving ook de wisseltrofee (een uniek beeld van kunstenaar Lou Thissen), een fles Hennessy Paradis t.w.v. €1.320 en een geldprijs van maar liefst €2.500. Poppen mag daarnaast een studiebezoek brengen aan Hennessy’s befaamde Château de Bagnolet.
Presentator Winston Gerschtanowitz kondigde de winnaar van de Nationale Hennessy Gastvrijheidsprijs (NHGP) 2025 aan, waarna Poppen de prijzen uitgereikt kreeg door Patrick van Zuiden, eigenaar van Restaurant, Hotel & Spa Savarin en voorzitter van de commissie van Nationale Hennessy Gastvrijheidsprijs. De uitreiking vond plaats tijdens de feestelijke lancering van Lekker500 editie 2026 in het Koetshuis op culinair landgoed Parc Broekhuizen in Leersum, waar de absolute top van de Nederlandse gastronomie aanwezig was.
Extra prijzen
Er werden tijdens het evenement ook nog twee andere prijzen vergeven:
- De prijs voor de beste Hennessy Cognac-cocktail, een WSET Spirits-cursus aangeboden door Edwines School, ging naar Perry Heneweer.
- De prijs voor de beste theoriescore, aangeboden door Ricardo Eshuis, voorzitter Stichting Vakbekwaamheid Horeca (SVH), ging naar Sanne van den Brink.
Top-10 NHGP 2025
- Sanne Poppen – The Millèn, Rotterdam
- Perry Heneweer – Merlet, Schoorl
- Sophie Pauws – Maeve, Utrecht
- Sanne van den Brink – Hemel & Aarde, Utrecht
- Michelle Leone – Éclusier, Bloemendaal
- Floris Aaldering – Showw, Amsterdam
- Ynze Peters – Amí Bistro, Breda
- Benthe Smithuis – Rosemary, Joure
- Kosin Trieu – Chi-Ling, IJmuiden
- Jens Reniers – Bij Jef, Den Hoorn (Texel)
Prominente vakjury
De deelnemers werden beoordeeld door een jury met prominenten uit de Nederlandse gastronomie, waaronder algemeen directeur van Moët Hennessy Nederland Jean Baptiste Billiet, alsmede Bob Bron; de voorzitter van Stichting Samenwerking Gastronomische 4 en van Alliance Gastronomique. Ook de nestor van de Nederlandse gastronomie Cees Helder, en Patrick van Zuiden, eigenaar van Restaurant, Hotel & Spa Savarin en voorzitter van de commissie van Nationale Hennessy Gastvrijheidsprijs en Nadine Mögling, SVH Meestergastvrouw van restaurant Bij Jef zitten in de jury. De NHGP-juryvoorzitter is Edwines School-eigenaar Edwin Raben.
Verder maken de voorzitters van de G4 deel uit van de jury: Bjorn Massop namens JRE- Jeunes Restaurateurs, Frank Visser voor Les Patrons Cuisiniers en Michael Hu namens de Fine Eastern Restaurants. Daarnaast zitten de winnaar van afgelopen editie, Pieter-Jan Kruithof (2024), oud-winnaars Marèl Disselhorst (2023), Teide Schepers (2022), Max Oude Veldhuis (2021) en Anne Marie Nijhoff (2020) in de jury, evenals Lekker500-hoofdredacteur Annelies Pijper en hospitality manager en voormalig voorzitter JRE Lex Gasseling.
Over de NHGP
Om het Nederlandse gastheerschap naar een hoger niveau te tillen, is in 1999 de Nationale Hennessy Gastvrijheidsprijs opgericht. Het doel is om kundig, vriendelijk en enthousiast gastheerschap te bevorderen. Onder de vlag van deze titel werken Alliance Gastronomique, JRE-Jeunes Restaurateurs, Les Patrons Cuisiniers en Fine Eastern Restaurants samen. Hoewel de wedstrijd door de G4 wordt georganiseerd, is inschrijving niet gebonden aan het lidmaatschap van een restaurantvereniging.
Daarnaast levert ROC Mondriaan in Den Haag een bijdrage en zijn Lekker500, San Pellegrino, Acqua Panna, House of Caviar, Stichting Vakbekwaamheid Horeca (SVH), Koninklijke Horeca Nederland (KHN), Nespresso, Rituals en Guide des Chefs verbonden als partner.
Fotografie: Meisje met de Camera
Blijf op de hoogte!
Wil jij op de hoogte gehouden worden van het laatste restaurantnieuws en twee keer per week de digitale nieuwsbrief van De RestaurantKrant ontvangen? Schrijf je dan hier in voor de nieuwsbrief.