Lekker500 vaart eigen koers: een nieuwe nummer 3, 13 nieuwe namen in de top-100

Auteur: redactie
Awards Gastronomie 4 november 2025
Lekker500 vaart eigen koers: een nieuwe nummer 3, 13 nieuwe namen in de top-100

De gloednieuwe 2026 editie van dé restaurantgids van Nederland, Lekker500, laat zien dat de Nederlandse gastronomie springlevend is. Met Brut172 van Hans van Wolde opnieuw op nummer één, een indrukwekkende nieuwe nummer 3 en een recordaantal van 66 nieuwkomers in de gids, is deze editie een ode aan creativiteit, ondernemerschap, doorzettingsvermogen én de bediening.

Lekker500 vaart haar eigen koers: onafhankelijk, deskundig en met een duidelijke visie op wat écht telt in gastronomie: vakmanschap, beleving en kwaliteit boven trends en hypes.

Onbetwiste nummer 1 en spectaculaire stijging naar plek 3

Voor het tweede jaar op rij voert Hans van Wolde met zijn Brut172 in het Zuid-Limburgse Reijmerstok de lijst aan. Zijn onnavolgbare combinatie van verfijning, warmte en beleving blijft onovertroffen, met daarbij de gastvrije ontvangst van zijn team.

De tweede plaats blijft stevig in handen van De Librije in Zwolle, waar het team onder leiding van Thérèse Boer en chef Nelson Tanate het uitzonderlijke niveau van wijlen Jonnie Boer voortzet met respect en klasse. Op plaats drie een innoverende snelle stijger: De Leuf in Ubachsberg, vorig jaar nieuwkomer in de top-10. Dankzij het vakmanschap van zoon Robin, dochter Michelle en moeder Sandra maakt De Leuf opnieuw een fenomale sprong.

Opschudding

Verder is er wat opschudding in de top. Soenil Bahadoer stormt direct de top-10 binnen met zijn nieuwe restaurant GEM. in Kasteel Gemert. Bas van Kranen van Flore in Amsterdam zakt één plaats naar negen. Fred Mustert en zijn vrouw Mirjam blijven onverminderd topkwaliteit leveren in restaurant Fred in Rotterdam en stijgen daarom naar plaats acht.

Emile van der Staak staat met De Nieuwe Winkel in Nijmegen stevig op plaats zes en dat betekent wat stapjes terug voor Jan en Claudia Sobecki van Tribeca in Heeze, die nu op zeven staan. Spectrum, het culinaire paleis van Sidney Schutte in Amsterdam, staat als een huis en neemt opnieuw plaats op nummer vijf. Door top-3 nieuwkomer De Leuf daalt De Groene Lantaarn van Jarno Eggen en Cindy Borger in Staphorst één plaats naar vier.

Opvallende nieuwkomers

De dynamiek in de top van de lijst is groter dan ooit, met maar liefst 13 nieuwe namen in de top-100. Mario Ridder debuteert met Azurite in Delft op nummer 15, terwijl het verfijnde Create van Guido Braeken in Eijsden binnenkomt op plaats 19. Daarnaast zien we sterke regionale vertegenwoordiging: Codium in Goes (64) en Wild Atelier in Hoog Soeren (67) laten zien dat topgastronomie allang niet meer alleen in de Randstad plaatsvindt.

Tegelijkertijd verdwijnen bekende adressen als De Gieser Wildeman, Aan de Zweth en Rozewied uit de topregionen. In totaal bevat de gids 66 nieuwe restaurants: een bewijs dat de Nederlandse gastronomie zich blijft vernieuwen met frisse ideeën, jong talent en avontuurlijke concepten.

Een ode aan de zwarte brigade en de kracht van gastvrijheid

Hoofdredacteur Annelies Pijper benadrukt de waarde van service en vakmanschap:

“De zwarte brigade - het bedienend team dat het gezicht van de gastvrijheid vormt - is geen bijbaan, maar een essentieel onderdeel van de beleving. Discipline, toewijding en vakmanschap vormen het fundament van de toekomst. De technologie ontwikkelt zich razendsnel, maar het verschil wordt nog altijd aan tafel gemaakt.”

Fotografie: Meisje met de Camera

Blijf op de hoogte!

Wil jij op de hoogte gehouden worden van het laatste restaurantnieuws en twee keer per week de digitale nieuwsbrief van De RestaurantKrant ontvangen? Schrijf je dan hier in voor de nieuwsbrief.

Overig nieuws