Michelin doet boekje open over hoe je Michelininspecteur wordt

Auteur: Juan Kort
Michelin Personeel 1 maart 2024
Michelin doet boekje open over hoe je Michelininspecteur wordt

Het beroep van Michelininspecteur is gehuld in mysterie. Wie zijn het en is het een fulltime functie? En hoe word je het eigenlijk? Michelin doet daar een boekje over open.

Om Michelininspecteur te worden voor de restaurantgids en te bepalen welke etablissements een ster krijgen, moet je allereerst een opleiding hebben gevolgd aan een hotelschool en/of een gedegen managementervaring hebben in de horeca. Inspecteur zijn voor de Michelingids is een voltijdfunctie. Het hele jaar door moet je het land doorkruizen en maak je buitenlandse reizen om dé toprestaurants te beoordelen. Verder is een vereiste vloeiend Engels te spreken en zo mogelijk een andere taal, en in het bezit te zijn van een rijbewijs.

Vacature

Maar hoe word je Michelininspecteur? Je moet ‘gewoon’ reageren op de openstaande vacature. Momenteel staat deze niet op de vacaturesite Michelin Careers, maar buiten de rekruteringsperiode kun je nog steeds een sollicitatie indienen door een brief en je curriculum vitae te sturen. De organisatie meldt trots te zijn op hun strenge en grondige selectieproces voor inspecteurs en altijd op zoek te zijn naar getalenteerde mensen om hun teams te versterken.

Bekendmaken

Alec Steur, culinair recensent, reikte jarenlang Michelinsterren uit aan Nederlandse restaurants. Pas na zijn avontuur bij de bandenfabrikant mocht hij dit bekendmaken. In januari 2020 schoof hij aan tafel bij Matthijs van Nieuwkerk in De Wereld Draait Door. Hij vertelde de vacature te zijn tegengekomen in een krant. Na een streng examen begon zijn bijzondere carrière bij Michelin. “Vaak ging ik alleen. Je mag wel je partner meenemen, maar die kosten moet je zelf betalen. Acht tot tien keer per week bezocht ik restaurants voor een beoordeling. Dat betekent dat ik soms ook een zaak bezocht voor een lunch. Achter de beslissing of een restaurant wel of niet één of meerdere sterren krijgt, gaat een heel team schuil”, liet Steur weten in het televisieprogramma. Dit jaar worden de Nederlandse sterren uitgereikt tijdens de Horecavakbeurs BBB Maastricht in MECC op maandag 7 oktober.

Blijf op de hoogte!

Twee keer per week het actuele en relevante restaurantnieuws in je mailbox? Schrijf je hier in voor onze digitale nieuwsbrief en blijf op de hoogte.

Overig nieuws