Michelin voegt drie restaurants toe aan gids voor december 2023

Auteur: redactie
Michelin Gastronomie 29 december 2023
Michelin voegt drie restaurants toe aan gids voor december 2023 Foto: Michelin (2023)

Elke maand maken de inspecteurs van Michelin Nederland enkele restaurants bekend die hun intrede maken in de Nederlandse versie van de bekende gids. Deze nieuwe restaurants krijgen meteen een persoonlijke pagina op de website en de app van de Michelin Gids en zijn makkelijk te herkennen aan het ‘Nieuw’-symbool. Of deze restaurants ook een Michelinster, een groene ster of een Bib Gourmand krijgen wordt tijdens de jaarlijkse Sterrenceremonie onthuld.

De Michelininspecteurs hebben voor december 2023 drie nieuwe restaurants geselecteerd:

Dokjard, Groningen

“Een oud pakhuis bij de pittoreske Noorderhaven, de geur van de brouwsels die u ontvangt en het uitzicht op de grote brouwketels, de leuke mix van een pubsfeer en attentvolle bediening: deze ‘brouw-bistro’ is lekker ongedwongen”, valt te lezen op de website van Michelin. “De keuken kent geen grenzen en slalomt gezwind tussen klassiek en creatief. Van de steak tartaar met Aziatische punch tot de zacht gegaarde varkenswangen met dukah en sesamzaden: deze keuken is expressief en levendig. De eigen bieren voegen dan weer persoonlijkheid toe aan het bord – denk aan hun Klusbaas, een IPA gebrouwen met rawit pepers en kaffir. Ook het huisgebakken brood, met restanten van het bierproces, moeten we zeker vermelden. Wees maar zeker: het verhaal van Dokjard boeit!”

Limes aan de Rijn, Valkenburg (Zuid-Holland)

“Daan Reijngoudt is een chef die het belang van sauzen kent. Denk aan een verfijnde roomsaus van ganzenlever met de subtiele aanwezigheid van calvados om gebakken eendenlever met zoete fruitgarnituren en een briochebroodje extra diepgang te geven. Zijn keuken is mooi met zijn tijd mee, zonder te vervallen in onnodige liflafjes. Gebruikt hij jalapeño of hoisin in zijn bereidingen, dan gebeurt dat doeltreffend. De chef verleidt ook met zijn keuze om zowel verrassingsmenu’s als een verleidelijk à la carte aanbod aan te bieden. Dankzij de knappe open keuken kan u de chef aan het werk zien. Al is een plek op het terras aan de Oude Rijn, aan de voet van een bedrijvencomplex, ook zeker de moeite waard.”

Zenith, Apeldoorn

“Bij Zenith spatten de gerechten van het bord. Chef Joey Stinissen pleziert oog en smaakpapillen met creaties als perfect gebakken filet van rode mul, zachte octopus, een beurre blanc met limoenblad en saus van zachte rode kerrie. Wauw! Schoonheid rijmt hier met diepgang. Het zal u niet verbazen dat deze chef al een mooi parcours heeft afgelegd. Hij beheerst traditionele cuissons en weet die met gevoel aan te vullen met frisse nuances. Dat hij het werkt niet schuwt, merkt u aan de bewerking van de borden, maar ook aan de keuze om verschillende gerechten in het verrassingsmenu te verwerken in de à la carte. In dit elegante, sfeervolle hoekpand klopt alles tot in de puntjes, fijne wijnpairings incluis!”, sluit Michelin af.

Blijf op de hoogte!

Wil jij op de hoogte gehouden worden van het laatste restaurantnieuws en twee keer per week de digitale nieuwsbrief van De RestaurantKrant ontvangen? Schrijf je dan hier in voor de nieuwsbrief.

Overig nieuws