Onder de Linden* slaat nieuwe weg in: nog lokaler, duurzamer en goedkoper

Auteur: redactie
Ondernemen Michelin 30 juni 2025
Onder de Linden* slaat nieuwe weg in: nog lokaler, duurzamer en goedkoper

Herberg Onder de Linden in het Groningse Aduard wordt nog lokaler en toegankelijker. Het met een Michelinster bekroonde restaurant van Steven Klein Nijenhuis schrapt vrijwel alle producten van verder weg. Verder is de kaart uitgebreid met een aantrekkelijk geprijsd menu van drie gangen en is het aantal overnachtingsmogelijkheden met twee nieuwe suites uitgebreid tot zes.

Omdat duurzaamheid bij hem hoog in het vaandel staat, is de 47-jarige chef-eigenaar Steven Klein Nijenhuis de afgelopen jaren steeds bewuster gaan koken. Hij schrapte varkens- en rundvlees en zuivel uit het menu van zijn sterrenrestaurant en koopt zoveel mogelijk regionaal in. Vanaf nu gaat hij nog een stapje verder, door nóg lokaler in te kopen en veel luxe producten van verder weg zoals kreeft, truffel en kaviaar niet of nauwelijks op het menu te zetten. “Ik wil voor zoveel mogelijk liefhebbers van lekker eten een toegankelijk restaurant blijven en ik merkte dat ik moeite kreeg met hoe duur het allemaal wordt. Dat voelt niet goed en past niet bij mij”, aldus de Groningse ondernemer.

Wortel lekkerder dan kaviaar

Steven Klein Nijenhuis vervolgt: “Als extra gang bood ik bijvoorbeeld een gerechtje met kaviaar aan voor 35 euro. Daarna vervolgde het menu met een met koji gefermenteerde bospeen. Toen ik meermaals van gasten hoorde dat ze de bospeen het allerlekkerste gerecht vonden, vroeg ik me af waar ik mee bezig was. Ik wil gewoon superlekkere gerechten maken en als dat kan met een wortel uit eigen tuin dan vind ik dat prachtig en dat past ook beter bij mijn visie. We zijn weliswaar een restaurant in het hogere segment en dat blijven we, maar het moet niet voor veel mensen onbereikbaar worden. Wat we wel serveren is wild, vlees en gevogelte uit (het noorden van) Nederland, vis en schaal- en schelpdieren uit de ons omringende wateren en groenten en kruiden van de dertig kilometer verderop gelegen Tuin voor Zwaantje in Annen. Gecombineerd met producten van andere leveranciers uit het noorden van het land is ons menu nu lokaler en duurzamer dan ooit en kan ik de prijs voor de gast zo laag mogelijk houden.”

Driegangen Herbergmenu voor 65 euro

Om zo toegankelijk mogelijk te zijn en te voldoen aan de vraag van gasten, is de menukaart uitgebreid met een menu van drie gangen. Naast het Onder de Lindenmenu van vijf tot acht gangen, biedt het Herbergmenu de mogelijkheid om op woensdag- en donderdagavond en op zondagmiddag drie gangen te eten voor 65 euro inclusief aperitiefhapjes, amuse en huisgemaakt desembrood. Er is ook een all-in-versie voor 99 euro. Steven Klein Nijenhuis: “Op deze manier kun je voor onder de 100 euro in een sterrenzaak eten met dezelfde kwaliteit gerechten en hoef je niet tot laat in de avond te dineren.”

Twee nieuwe luxe suites

Om eten in de monumentale uit 1735 stammende herberg nog aantrekkelijker te maken, is het kameraanbod uitgebreid. De vier comfortabele en afgelopen jaren compleet vernieuwde gastenkamers zijn aangevuld met twee gloednieuwe ruime luxe suites, waarvan een voor maximaal vier personen. Steven Klein Nijenhuis: “De suites beschikken over alle moderne faciliteiten, inclusief luxe pantry en airco en de grootste suite heeft zelfs een sauna. Beide zijn voorzien van prachtige muurschilderingen gemaakt door kunstenares Roos Vink. Roos maakte ook de schilderingen in het restaurant en in de Keukenkamer. De suites zijn gestyled door Flory Verasdonck, die ook de rest van Herberg Onder de Linden heeft gestyled.”

Keukentafel

In 2024 is de Keukenkamer gerealiseerd, met daarin twee chef’s tables, oftewel keukentafels. Steven Klein Nijenhuis: “De gerechten worden aan de kop van de tafels bereid en afgemaakt en hier vertellen we alles over de ingrediënten en de herkomst. Het menu is een mix van ons reguliere menu en andere creaties en door de intieme setting en de dynamiek is een avond aan de keukentafel echt een andere beleving dan in het restaurant. We krijgen regelmatig gasten die twee nachten blijven slapen en die een avond in het restaurant eten en een avond aan de keukentafel. De omgeving is prachtig, de stad Groningen ligt op een paar kilometer afstand, het is de ultieme plek om lekker te eten en te ontspannen!”

Blijf op de hoogte!

Wil jij op de hoogte gehouden worden van het laatste restaurantnieuws en twee keer per week de digitale nieuwsbrief van De RestaurantKrant ontvangen? Schrijf je dan hier in voor de nieuwsbrief.

Overig nieuws