Relais & Châteaux en Slow Food opnieuw in actie voor Food For Change

Auteur: redactie
Food Gastronomie Events 26 september 2023
Relais & Châteaux en Slow Food opnieuw in actie voor Food For Change

In september en oktober brengen de leden van Relais & Châteaux lokale kazen, wijnen en andere gefermenteerde producten onder de aandacht bij hun gasten. Relais & Châteaux, met meer dan 800 chef-koks en 580 onafhankelijke leden in 65 landen, laat zien dat een andere manier van inkopen en voedselbereiding mogelijk is: met meer oog voor regeneratieve landbouw, dierenwelzijn en eeuwenoude conserveringsmethoden, terwijl smaak en herkomst in acht wordt genomen. De kazen, wijnen en gefermenteerde  producten die de leden presenteren voldoen aan de Slow Food-criteria. Of ze nu geproduceerd zijn door ambachtslieden, kleinschalige leveranciers of rechtstreeks op het landgoed zelf.

Op initiatief van Meredith Oostwegel organiseert Château St. Gerlach op 18 oktober een Food For Change ‘Eight Hands Dinner’ met vier Relais & Châteaux chefs uit de Benelux. Guido Le Bron de Vexela van Château St. Gerlach, Raymond Remmen van l’Auberge – Château Neercanne, Tim Bood van Central Park Voorburg* en Tim Meuleneire van Restaurant FRANQ* bereiden een bijzonder viergangendiner met gefermenteerde producten, lokale kazen en voedingsmiddelen uit hun regio. Hierbij worden duurzaam geproduceerde wijnen geschonken van wijndomein St. Martinus uit Limburg. Onlangs werd het wijndomein nog uitgeroepen tot de ‘Beste wijngaardeniers 2023’ en ‘Beste wijngaardeniers 2021 t/m 2023’ door de Wijnkeuring van de Lage Landen. De menuprijs voor deze unieke avond is 110 euro, met een bijpassend wijnarrangement voor 65 euro.

#FOODFORCHANGE Campagne 2023

Sinds Relais & Châteaux zijn plannen aan UNESCO presenteerde voor een betere wereld door middel van gastronomie en gastvrijheid, zet de vereniging zich in voor het behoud van biodiversiteit en het promoten van duurzaamheid in de voedingsindustrie. Sinds 2016 nemen de chef-koks van Relais & Châteaux elk jaar deel aan de Slow Food-beweging om eerlijk voedsel te promoten en klimaatverandering tegen te gaan. En met succes, de vereniging nomineerde al meer dan honderd uitgestorven voedingsmiddelen voor de Slow Food’s Ark of Taste. De chef-koks van Relais & Châteaux, die deelnemen aan de #FoodforChange campagne dringen erop aan meer aandacht te besteden aan onze voedselvoorzieningsketen, die volgens de Food & Agriculture Organisation van de Verenigde Naties verantwoordelijk is voor een derde van alle broeikasgasemissies. Verstandig zuivelproducten en kazen kiezen betekent rekening houden met dierenwelzijn, verantwoord gebruik van het land en kennis toepassen op het behoud van culinair erfgoed.

Mauro Colagreco, Vice President Chefs van Relais & Châteaux: "Om iedereen het recht op goed, schoon en eerlijk voedsel te geven, mag geen enkel product achterblijven. Kazen, zuivelproducten, wijnen en andere traditionele gefermenteerde producten zoals bier en saké weerspiegelen de diversiteit van vroegere gebruiken, unieke smaakprofielen en verschillende landschappen die de Relais & Châteaux leden graag willen beschermen."

Edward Mukiibi, voorzitter van Slow Food, verklaart: "Volgens Slow Food speelt agro-ecologie een cruciale rol in het aanpakken van de klimaatcrisis. We worden geconfronteerd met het verlies van biodiversiteit in de bodem en rassen als gevolg van voedsel- en zuivelproductie, sociale en economische uitdagingen zoals de ontvolking van het platteland en berggebieden, onvoldoende steun voor veehouders en problemen bij generatiewisselingen. Na deze jaren van samenwerking met Relais & Châteaux blijven we succesvol samenwerken om een duurzame productie en consumptie van voedsel te promoten, om zo een verdere stap te zetten in de bescherming van de biodiversiteit en van de planeet."

Blijf op de hoogte!

Twee keer per week het actuele en relevante restaurantnieuws in je mailbox? Schrijf je hier in voor onze digitale nieuwsbrief en blijf op de hoogte.

Overig nieuws