Restaurant Hemingway Bergen op Zoom wordt Restaurant 1397

Auteur: Redactie
Gastronomie 6 september 2021
Restaurant Hemingway Bergen op Zoom wordt Restaurant 1397

Restaurant 1397 is de nieuwe naam van restaurant Hemingway in Grand Hotel en Résidence De Draak in Bergen op Zoom. Het restaurant, dat is gevestigd in het oudste hotel van Nederland, heeft per 6 september 2021 een nieuwe plek gekregen in een prachtig historisch kader, waarbij het culinaire niveau verder wordt verhoogd. De nieuwe naam refereert aan 1397, het jaar waarin De Draak met zekerheid al als horecabedrijf bestond.

Restaurant Hemingway is per 6 september 2021 binnen de muren van Hotel De Draak verhuisd naar de prachtige historische Sint Maarten Zaal, tevens het oudste deel van het hotel.

Veel privacy

Directeur-Eigenaar Frans Hazen: “In de beperkte ruimte van Hemingway liepen we tegen grenzen aan. Op de nieuwe locatie kunnen we ongeveer 50 gasten ontvangen in een ruime setting met veel privacy.

De nieuwe naam Restaurant 1397 refereert aan het jaar 1397, het jaar waarvan we zeker weten dat De Draak al als herberg bestond. In dat jaar was de grote stadsbrand, die vrijwel heel Bergen op Zoom in de as legde. Er bleven slechts twee panden gespaard, waaronder De Draak. Omdat bij de stadsbrand de stadsarchieven verloren zijn gegaan, weten we niet precies hoe oud De Draak werkelijk is. Aan de kelders onder De Draak is te zien dat het goed mogelijk is dat De Draak al zeker 100 jaar bestond vóór 1397. De Draak heeft in ieder geval al sinds minimaal 1397 ononderbroken een horecafunctie, waarmee het het oudste hotel van Nederland is.”

Uniek historisch decor

In Restaurant 1397 eten gasten in het unieke decor van een historische stijlzaal met eyecatchers als een groot drakenschilderij, een groot vloerkleed met een draak, de op het plafond geschilderde wereldkaart, de manshoge schouw, kroonluchters en kunst aan de muren. Frans Hazen: “Het is bijna alsof je in een museum eet. Als tegenhanger zijn de met tafellinnen gedekte tafels voorzien van hedendaagse bloemdecoraties en sfeerverlichting en worden de gerechten geserveerd op modern servies. Het restaurant is verdeeld over de begane grond en de vide, die een prachtig uitzicht heeft over de Grote Markt. 1397 beschikt verder nog over een lunchterras aan de Grote Markt.”

Culinaire lat hoger

Chef Torben Bouterse kookt eigentijdse gerechten met wereldse invloeden op basis van de klassieke Franse keuken. Met Zeeland en de Zeeuwse wateren om de hoek is gekozen voor de Zeeuwse keuken als basis. Torben Bouterse:” Ik kook graag met vis, schaal- en schelpdieren en er is veel aandacht voor groenten op het bord. Amuses zijn altijd vegetarisch en ik hou ervan om groenten in desserts te verwerken. Kruiden en eetbare bloemen komen uit onze tuin bij stadspaleis het Markiezenhof.

Met de transitie van Hemingway naar Restaurant 1397 hebben we tegelijkertijd de culinaire lat hoger gelegd. In 2022 gaan we de keuken verplaatsen en creëren we een nieuwe open keuken met een chef’s table voor nog meer beleving.”

Restaurantmanager is Imad Khalfioui, die sterrenzaken als Mijn Keuken in Wouw, het voormalige Oud-Sluis in Sluis en Hertog Jan in Brugge op zijn cv heeft staan.

Menu’s en à la carte

De kaart bestaat uit twee menu’s, waarvan het menu ‘Torben Bouterse’ wat meer exclusieve producten biedt. Prijzen variëren van € 59,- voor 4 gangen tot € 89,- voor 8 gangen. Daarnaast is er een lunchmenu en een à la carte kaart. Alle menu’s zijn uitgeschreven. De à la carte prijzen variëren van € 14,- tot € 32,- per gerecht.

Onderscheidende wijnbeleving

Op de wijnkaart staan 100 wijnen van over de hele wereld, inclusief Nederlandse wijnen. Zeer onderscheidend is de indeling op druivenras en stijl, in plaats van gebied. Verder is het ruime aanbod van sakes en champagnes opvallend.

Ook de presentatie van de wijnkaart is bijzonder. Deze komt in verschillende delen in een houten doos op tafel, waarbij de gast zelf het gewenste deel uit de doos neemt. Voor de gast die liever alcoholvrij drinkt is er een ruim aanbod alcoholvrije cocktails, sparkling teas en sappen.

De kaasliefhebber kan zijn kazen kiezen vanaf een kaaswagen en ook voor het aperitief en digestief is er een wagen met een mooie presentatie van het aanbod.

Over De Draak en 1397

Grand Hotel en Résidence De Draak is een onafhankelijk viersterrenhotel in particulier bezit met 62 kamers aan de Grote Markt 36-38 in Bergen op Zoom. Het dateert uit minimaal het jaar 1397 en is het oudste hotel van Nederland.

Restaurant 1397 is gevestigd binnen de muren van De Draak. De keuken is dagelijks geopend van 12.00 tot 15.00 uur en van 18.00 tot 21.30 uur.

Restaurant 1397 is aangesloten bij Dutch Cuisine en QL Hotels & Restaurants.

Het voormalige restaurant Hemingway is opgenomen in restaurantgidsen Michelin, Lekker, Gault&Millau (14 punten) en op Proefschrift Restaurants.

Overig nieuws