Restaurant L'invité stopt: Sico de Moel wordt boer

Auteur: Redactie
Ondernemen 9 februari 2023
Restaurant L'invité stopt: Sico de Moel wordt boer

Na ruim 11 jaar stopt restaurant L’invité op de Bloemgracht in de Amsterdamse Jordaan. L’invité was vooral bekend om zijn duurzame en lokale Nederlandse keuken en het bijzondere terras op de Bloemgracht. Ondernemer, chef-kok en gastheer Sico de Moel gaat zich voorbereiden op zijn volgende uitdaging. Op Domein Bergen ontwikkelt hij een gastronomisch voedselbos en ledenwijngaard.

Meer foto's onderaan deze pagina

Dutch Cuisine

Restaurant L’invité maakte vooral naam met de lokale, duurzame keuken: trots op onze Nederlandse boeren, jagers, vissers, wijn- en kaasmakers. L’invité zocht de beste producten van eigen bodem. Zeer geliefd waren de cappuccino van Old Amsterdam (een uiensoepje met kaas), het Texels lam, de Zeeuwse scheermessen, het Amsterdams Damhert, Hollands wild en de vergeten oud-Hollandse groenten. Eenvoudige presentaties benadrukten de pure smaakbeleving van de oorspronkelijke producten.

Nederlandse wijnen

L’invité speelde ook een belangrijke rol in de promotie van Nederlandse wijnen. Van de Achterhoek tot Zeeland, van Friesland tot Zuid-Limburg, overal worden tegenwoordig wijnen van hele goede kwaliteit geproduceerd. De gasten van L’invité waarderen dit. Inmiddels komt dan ook zo’n 90 procent van de wijnen die bij L’invité worden geschonken van Nederlandse bodem.

Restaurateur wordt boer

Op 30 kilometer ten Noorden van Amsterdam realiseert duurzaam ondernemer Sico de Moel nu op Domein Bergen een gastronomisch voedselbos en een biologische ledenwijngaard. Met inmiddels ruim 1000 leden, voordat er nog maar een fles wijn gebotteld, is de ledenwijngaard nu al zeer populair. Op Wijndomein Bergen worden nieuwe duurzame druivenrassen aangeplant zoals de Cabernet cortis, Satin noir, Souvignier gris en Calardis blanc. Diederik Beker van Betuws Wijndomein, één van de huisleveranciers van L’invité, is ook betrokken als wijnbouwexpert bij Wijndomein Bergen.

Het gastronomische voedselbos is in de opstartfase. Dit is vooral een lange termijn investering. Over een jaar of 5 kunnen we hiervan pas de eerste serieuze opbrengsten verwachten. Hierbij wordt vooral gekeken naar gezonde, bijzondere producten met uitgesproken smaken. Op termijn hoopt de ondernemer op Domein Bergen eventueel ook weer wat kleinschalige horeca te kunnen realiseren.

Laatste weken

L’invité is nog geopend tot 26 februari 2023, daarna komt er iets anders in het pand. 

Hoogtepunten

- In 2012 startte L’invité als pop-up restaurant voor een jaar met een bijzondere formule: elke maand een nieuwe chef-kok, elke maand een nieuwe maître. Het was een spin-off van L’invité Werving & Selectie.
- Na het eerste jaar besloot Sico de Moel toch het restaurant voort te zetten en kwam er een vast team.
- In 2015 realiseerde L’invité voor SAIL Amsterdam het grootste pop-up van Nederland. In 5 dagen tijd kwamen er ruim 3000 gasten lunchen en dineren op de Jan Schaeferbrug.
- In 2017 volgde nog het pop-up restaurant bij ART Rotterdam in de Van Nelle fabriek.
- In 2018 en 2019 bereikte L’invité de finale voor ‘Duurste Restaurant van Nederland’.
- In 2021 bracht Sico de Moel het boek ‘Dagboek van een Restaurateur’ uit met korte luchtige verhalen uit een horecaleven.

Reserveren bij L’invité: www.linvite.nl
Lid worden van Domein Bergen: www.domeinbergen.nl/yes
Bestel het boek: www.dagboekvaneenrestaurateur.nl

Blijf op de hoogte

Wil jij op de hoogte gehouden worden van het laatste restaurantnieuws en twee keer per week de digitale nieuwsbrief van De RestaurantKrant ontvangen? Schrijf je dan hier in voor de nieuwsbrief.

Overig nieuws