Restaurant Noor in Groningen verkozen tot zevende beste nieuwe toprestaurant van Europa

Auteur: redactie
Awards Gastronomie 22 mei 2024
Restaurant Noor in Groningen verkozen tot zevende beste nieuwe toprestaurant van Europa Jeroen en Marleen Brouwer

Restaurant Noor in Groningen is verkozen tot zevende beste nieuwe toprestaurant van Europa door het invloedrijke Opinionated About Dining (OAD). Het is tevens het enige Nederlandse restaurant dat in de ranglijst van dertig Europese ‘Top New Restaurants’ staat. De Amerikaanse restaurantwebsite OAD brengt jaarlijks diverse lijsten uit waarin het de beste moderne restaurants ter wereld rangschikt aan de hand van de ervaringen van restaurantbezoekers.

Eigenaren en chefs Marleen en Jeroen Brouwer van Restaurant Noor zijn blij verrast met de bijzondere internationale onderscheiding. Marleen Brouwer: “We hoorden van toprestaurantinfluencer en recensent voor OAD Yves Silvain dat we op de zevende plaats in de Europese lijst van ‘Top New Restaurants’ zijn binnengekomen. Toen we op de website keken bleek dat inderdaad het geval te zijn. OAD is internationaal gezien een gezaghebbende restaurantgids die wij als chefs al jaren volgen en het is eervol om jezelf daarop terug te zien. Dat wij als enige Nederlandse restaurant in deze top 30 van Europese nieuwkomers staan is geweldig.”

Waardering door publieke recensenten

In tegenstelling tot restaurantgidsen als Michelin en Gault&Millau werkt het Amerikaanse OAD met publieke recensenten van over de hele wereld die frequent moderne toprestaurants bezoeken. OAD heeft ruim 6.000 geregistreerde recensenten die jaarlijks meer dan 200.000 beoordelingen aanleveren. Elke recensent krijgt een eigen ranking, afhankelijk van het aantal restaurants dat wordt bezocht en de score van die restaurants. Hoe hoger de ranking van de recensent, hoe meer impact hij of zij heeft op de score van restaurants in de lijsten. De namen van de 200 ‘top reviewers’ zijn openbaar en te zien op de website van OAD.

Grote eer

Jeroen Brouwer: “We merkten dat we het afgelopen jaar relatief veel buitenlandse gasten kregen, waarvan een groot deel zeer ervaren eters. Dat mensen de moeite nemen om van zover bij je te komen eten is al een grote eer. Dat dit vervolgens leidt tot opname in deze OAD-lijst van nieuwkomers in het Europese topsegment is helemaal te gek. We verwachten dat OAD de komende maanden de diverse andere ranglijsten bekendmaakt. Naast de lijst met 150 restaurants die zich tot de absolute top van Europa mogen rekenen, zijn er lijsten met ‘Highly recommended restaurants’ en ‘Recommended restaurants’ en we hopen dat we in een van die lijsten als nieuwkomers een plaats kunnen bemachtigen.”

Noor in de Nederlandse restaurantgidsen

Het in maart 2022 geopende Groningse restaurant van chefs Marleen en Jeroen Brouwer kreeg al binnen drie maanden de eerste ster uitgereikt door restaurantgids Michelin. Het kwam dat jaar tevens als hoogste nieuwkomer binnen in de Gault&Millau-gids en is inmiddels door Gault&Millau gewaardeerd met 16,5 punten op een schaal van 20. Volgens Lekker behoort het tot de 38 beste restaurants van Nederland.

Fotografie: Ewoud Rooks

Blijf op de hoogte!

Wil jij op de hoogte gehouden worden van het laatste restaurantnieuws en twee keer per week de digitale nieuwsbrief van De RestaurantKrant ontvangen? Schrijf je dan hier in voor de nieuwsbrief.

Overig nieuws