Ruim de helft van Nederland is bereid een vegetarisch kerstdiner te eten

Auteur: Redactie
Gastronomie 14 december 2022
Ruim de helft van Nederland is bereid een vegetarisch kerstdiner te eten

Hoewel een ruime meerderheid (70 procent) van de Nederlanders vindt dat een stukje vlees bij het kerstdiner hoort, is meer dan de helft wel bereid om tijdens de feestdagen vegetarisch te eten.

Ook een vegan kerstdiner lijkt in opkomst: bijna 40 procent van de Nederlanders zegt bereid te zijn om een kerstdiner zonder dierlijke producten te eten. Dat blijkt uit een onderzoek in opdracht van maaltijdbox Green Chef onder ruim 1.000 Nederlanders*.

Mannen versus vrouwen

Opvallend is dat vooral vrouwen zich openstellen voor een vegetarische of vegan kerst, de mannen zijn minder enthousiast. Van de mannen zegt 44 procent bereid te zijn om een vegetarisch kerstdiner te eten, bij de vrouwen ligt dat een stuk hoger: 63 procent. Bij een veganistisch kerstdiner daalt het enthousiasme wel enigszins: bij de mannen is 30 procent bereid een vegan kerstdiner te eten, bij de vrouwen gaat het om 45 procent.

Hoe jonger, hoe minder gehecht aan stukje vlees

Ook leeftijd speelt een grote rol bij de vraag of er deze feestdagen wel of geen vlees gegeten wordt. Hoe jonger, hoe minder wordt vastgehouden aan het stukje vlees bij het kerstdiner. Zo zou zo’n 70 procent van de jongere generatie (18-34) een vegetarisch kerstdiner willen eten, en ook een vegan kerstdiner gaat er wel in (52 procent). Bij de 55-plussers liggen die percentages een stuk lager: slechts 46 procent zou wel een vegetarisch kerstdiner willen eten. Voor een vegan kerstdiner ligt het percentage bij 55-plussers nog lager, namelijk op 30 procent.

Blijf je graag op de hoogte?

Twee keer per week het actuele en relevante restaurantnieuws in je mailbox? Schrijf je hier in voor onze digitale nieuwsbrief en blijf op de hoogte.

Overig nieuws