Team Basiliek wint de Nederlandse Copa Jerez 2024

Auteur: redactie
Awards Drinks Gastronomie 26 juni 2024
Team Basiliek wint de Nederlandse Copa Jerez 2024

Op maandag 24 juni streden de drie geselecteerde teams Restaurant Puur Sanh, Restaurant Basiliek en Restaurant Zoldering op het podium van de Nederlandse finale van de prestigieuze Copa Jerez. Na een indrukwekkende sherry-spijs presentatie wisten sommelier Anne Marie Nijhoff en chef Yornie van Dijk van Restaurant Basiliek* uit Harderwijk zich te kwalificeren voor de internationale finale die in het voorjaar van 2025, in het hart van het sherry gebied, in Jerez de la Frontera zal plaatsvinden. De winnaars kregen de officiële prijs uitgereikt door de ambassadeur van Spanje.

De drie teams bestaande uit kok en sommelier presenteerden de jury uitdagende en verrassende combinaties met sherry in de hoofdrol. Juryvoorzitter Heleen Boom licht toe: “De drie teams van deze editie presenteerden krachtige combinaties, het niveau lag bijzonder hoog. Restaurant Zoldering maakte grote indruk met het hoofdgerecht van eend, gecombineerd met een Antique Amontillado en het dessert ‘Honey I’m home’ van Restaurant Puur Sanh gecombineerd met een Medium Palo Corrado was de beste van de drie. Toch wist Restaurant Basiliek ons over de hele breedte te overtuigen met een presentatie van gelaagde gerechten die uitmuntend gedragen werden door hun sherry pairings. Een overall indrukwekkende weergave die de gastronomische kracht van sherry eer aan deed.”

De winnaars

De winnaars zijn zelf zeer te spreken over de uitkomst. Nijhoff licht toe: “Het winnen van de Copa Jerez is voor ons een mooie bevestiging dat de kookstijl van Yornie, waarbinnen hij zoveel mogelijk het volledige product benut wat resulteert in gerechten met veel diepgang, aansluitend op de expressieve kracht van sherry. Daarnaast is deze overwinning een kroning op onze relatief korte samenwerking, die door onszelf als harmonieus ervaren wordt.”

De Copa Jerez

De Copa Jerez is ontstaan als een unieke kans voor chefs en sommeliers om op een gerenommeerd wereldpodium hun gezamenlijke passie voor het gastronomisch toepassen van sherry tentoon te spreiden. Het team van Restaurant Basiliek zal Nederland vertegenwoordigen tijdens de Internationale Finale van Copa Jerez, die in het voorjaar van 2025 georganiseerd wordt door het Consejo Regulator van Sherry in Spanje. Daar zullen Anne Marie en Yornie het opnemen tegen zeven landenteams, waaronder Mexico dat deze editie voor het eerst zal deelnemen.

Sherry ambassadeur

Sherry ambassadeur en winnaar van vorige editie, sommelier Randy Brouwer van Restaurant Vigor, nam dit jaar zitting in de jury. Zijn mening over de gepresenteerde kwaliteit: “Prachtig om te zien hoe gepassioneerd er met sherry wordt gewerkt. Tijdens deze nationale finale zagen we veel diversiteit, wat tekenend is voor de indrukwekkende kennis over sherry van deze sommeliers.”

Het winnende team van restaurant Basiliek serveerde de volgende combinaties:

Maruja Manzanilla - Juan Piñero

ZEEKAT | Zeekat, crème van zolderspek, crunch van zolderspek, kamille citrusgel, allium, suikersla, gefermenteerde suikersla bouillon met kamille, crème van zwarte knoflook

Jerez Oloroso V.O.R.S. 30 years - Bodegas Tradición

PADDENSTOELEN VAN DE VELUWE | Duxelles van paddenstoelen, Nashipeer, geroosterde paddenstoelenbouillon, ingelegde paddenstoelen, miso crème, zuurdesempoeder, ingelegde cassistak.

Jerez ‘Old Harvest’ - Ximénez-Spínola

KAVIAAR | Kaviaar (Perle Imperial), tuille gebrande boter, crème getoaste chocolade, vanille ijs (Nederlandse vanille), crunch van hazelnoot, hazelnootmelk

De jury bestond uit:

Juryvoorzitter Heleen Boom

De juryvoorzitter, maar ook de voorzitter van het Nederlands Gilde van Sommeliers. Eigenaresse van het met een BIB gourmand bekroonde Restaurant Bouwkunde in Deventer en ‘Sommelier van het jaar 2022’ in Gault&Millau.

Magda van der Rijst

Neerlandica en vinoloog. We kunnen haar wijnschrijver en journalist noemen. Maar ze is ook pilaar van de Wijnacademie, waar ze in de examencommissie zit en lesgeeft. Ze jureert de Wijnscriptieprijs en werd in 2021 Wijnvrouw van het Jaar.

Adrian Zarzo Habraken

Chef, sommelier en restauranteigenaar. Geboren in Valencia en nu gesetteld in Eindhoven. Bestiert daar het met een Michelinster beloonde Zarzo en nam daar in 2015 zelf meerdere Internationale Copa's mee naartoe.

Randy Brouwer

Winnaar vorige editie, sommelier Randy Brouwer van Restaurant Vigor, wordt gezien als een uitgesproken ambassadeur van sherry. Met maar liefst 36 sherry’s op zijn kaart (waarvan 35 open), weet hij zijn gast te mee te nemen in de gastronomische wereld van sherry. Randy nam dit jaar plaatsvervangend zitting voor Maître Peter Bruins, die helaas verhinderd was. Peter Bruins wordt gezien als de leermeester van vele sommeliers, draagt de titels SVH Meestergastheer en Beste Gastheer van Nederland.

Blijf op de hoogte!

Wil jij op de hoogte gehouden worden van het laatste restaurantnieuws en twee keer per week de digitale nieuwsbrief van De RestaurantKrant ontvangen? Schrijf je dan hier in voor de nieuwsbrief.

Overig nieuws