Team Bocuse d’Or Nederland ingeloot voor Europese finale in Noorse Trondheim

Auteur: redactie
Awards Gastronomie 17 oktober 2023
Team Bocuse d’Or Nederland ingeloot voor Europese finale in Noorse Trondheim

Donderdag 12 oktober 2023 maakte de organisatie van de wereldwijde kookwedstrijd Bocuse d’Or bekend dat team Bocuse d’Or Nederland officieel is toegelaten tot het deelnemersveld van de Europese finale in Noorwegen.

Nederland hoort bij de 20 Europese landen die het tegen elkaar gaan opnemen in de Europese finale. Deze finale wordt gehouden op dinsdag 19 en woensdag 20 maart 2024 in de grote arena van Trondheim Spektrum, waarbij chef Marco van der Wijngaard en zijn commis Stijn de Jong dinsdag 19 maart de wedstrijd-arena instappen met startnummer 6. Zij vertegenwoordigen Nederland in deze Olympische Spelen onder koks.

Selectie

Er zijn 20 plekken beschikbaar voor de Europese finale, terwijl meerdere landen meedoen. Dat betekent dat de organisatie van Bocuse d’Or landen moet laten afvallen. François Geurds, president van Bocuse d’Or Nederland: “Er wordt daarbij gekeken naar prestaties uit het verleden, de professionaliteit waarmee het team zich presenteert, de wijze van marketing, contentcreatie, storytelling en communicatie, de kwaliteit van de ingediende recepturen, het indrukwekkende prijzenpakket van partners en talloze andere criteria. Het bestuur van Bocuse d’Or Nederland heeft zich er erg sterk voor gemaakt om door deze selectie te komen. Dat blijkt ook uit de gewijzigde opzet van de Nederlandse finale tijdens Gastvrij Rotterdam die de uitstraling en ambiance had van het Europese niveau.”

Bocuse d’Or Europa 2024

Dit is de volgorde van deelnemende teams in de Europese finale in Trondheim:

19 maart 2024

1. IJsland

2. Polen

3. Frankrijk

4. Spanje

5. Tsjechië

6. Nederland

7. Denemarken

8. Italië

9. Duitsland

10. Noorwegen

20 maart 2024

1. Estland

2. België

3. Verenigd Koninkrijk

4. Zweden

5. Slowakije

6. Turkije

7. Letland

8. Finland

9. Zwitserland

10. Hongarije

Nationale voorronde

Vanwege een overweldigend aantal aanmeldingen voor de competitie, vond er eerder dit jaar in juni een nationale voorronde met Cookoff plaats. Hieraan deden maar liefst elf kandidaten mee vanuit heel Nederland.

Nederlandse finale

Bocuse d’Or leeft als nooit tevoren. Met volop belangstelling vanuit de officiële partners van Bocuse d’Or Nederland, pers, vakgenoten, familie, vrienden en vele anderen, streden tijdens de Nederlandse finale op Gastvrij Rotterdam 5 teams om de winst:

Chef: Louis Craninckx

Commis: Yop Husken

Restaurant: Odille, Sint-Oedenrode

Chef: Jos van der Noll

Commis: Valentijn van Rouwendaal

Restaurant: Le Nord, Bilthoven

Chef: Djailany van de Laarschot

Commis: Nick Slegers

Restaurant: Nastrium, Helmond

Chef: Mitchell Tromp

Commis: Sven Faasen

Restaurant: Cuisine d’ Amis, Oostvoorne

Chef: Marco van der Wijngaard

Commis: Stijn de Jong

Restaurant: ’t Amsterdammertje, Loenen aan de Vecht

Imposante jury

De vakjury van de Nederlandse finale bestond uit een imposante line-up van SVH Meesterkoks en topchefs:

             François Geurds, SVH Meesterkok en voorzitter, FG Restaurant**, FG Food Labs*, Rotterdam

             Cees Helder, SVH Meesterkok en de eerste driesterrenchef van Nederland

             Stefan van Sprang, Aan de Poel**, Amstelveen

             Jarno Eggen, SVH Meesterkok, De Groene Lantaarn**, Staphorst

             Alain Caron, Café Caron (Bib Gourmand), Petit Caron, Cantine de Caron en de Gouden Reael, Amsterdam

             Richard van Oostenbrugge, 212**, De Juwelier*, Bistro de la Mer*, De Mark, Amsterdam

             Jan Smink, Smink*, Wolvega

Team NL met Marco van der Wijngaard

Marco van der Wijngaard, van restaurant ’t Amsterdammertje in Loenen aan de Vecht, won uiteindelijk de Nederlandse finale en vertegenwoordigt Nederland voor de tweede keer in een Europese finale van Bocuse d’Or. François Geurds: “Eerder deed hij dat in 2020 in Tallinn in Estland. Marco won afgelopen september de Nederlandse finale van Bocuse d’Or omdat hij met zijn commis Stijn de Jong de meest verfijnde uitwerking van gerechten wist te presenteren aan de jury. Ook hun presentatie was overall de beste waarbij in het bijzonder de garnituren in de smaak vielen.”

Europese finale meebeleven

Iedereen mag als toeschouwer afreizen naar Trondheim om daar Team NL te supporten vanaf een zinderende publieke tribune. Tickets zijn te bestellen via het officiële verkoopkanaal van Bocuse d’Or Norway. Zowel bed

rijven en organisaties als individuele supporters kunnen hier hun kaarten bestellen. Tips om te overnachten zijn te vinden bij Visit Trondheim, zij geven een overzicht van de hotels in de stad.

Officiële partners

Deelname aan de prestigieuze internationale Bocuse d’Or wedstrijden wordt mogelijk gemaakt door de officiële partners van Bocuse d’Or Nederland: Bidfood, Gastvrij Rotterdam, Kia De Beer, CHEF Néstle Professional, Tork, Schaap & Citroen, Le Nouveau Chef, BRITA, Koppert Cress, SVH, VanDrie Group, VINVIN, BModesto, Sunset of Holland, Raspberry Craft, Imperial Heritage Caviar, Spijker en Co, François Geurds Group, Veltman Vis, Messermeister, Entree Magazine en De RestaurantKrant. Ook partner worden? Neem dan gerust contact op met het bestuur.

Over Bocuse d’Or

De grote wereldfinale van Bocuse d’Or vindt elke twee jaar in januari plaats en wordt gehouden in de Franse stad Lyon. In totaal gaan teams uit 24 landen van over de hele wereld de strijd aan. In het tussenliggende jaar vinden over de hele wereld op alle continenten de voorrondes plaats, zoals Bocuse d’Or Europe in Europa, Copa Azteca voor Zuid-Amerika en Bocuse d’Or Asia voor de landen in Azië. Tijdens de voorrondes op de verschillende continenten moeten de deelnemende landenteams zich kwalificeren voor een plaats bij de wereldfinale in Lyon.

Bocuse d’Or Nederland

Stichting Bocuse d’Or Nederland is opgericht om Nederlandse deelname aan de prestigieuze internationale Bocuse d’Or wedstrijden mogelijk te maken. Bocuse d’Or is de grootste gastronomische competitie van de wereld. De Europese finale vindt plaats in Trondheim in Noorwegen op 19 en 20 maart 2024 en wordt gevolgd door de wereldfinale in Lyon in 2025.

Blijf op de hoogte!

Twee keer per week het actuele en relevante restaurantnieuws in je mailbox? Schrijf je hier in voor onze digitale nieuwsbrief en blijf op de hoogte.

Overig nieuws