Topchef Kees Meinderts opent uniek Fries kasrestaurant Mearkas

Auteur: redactie
Gastronomie Opening 23 mei 2024
Topchef Kees Meinderts opent uniek Fries kasrestaurant Mearkas Kees Meinderts

Samen met compagnon Christiaan Steijn heeft chef Kees Meinderts op 2 mei 2024 kasrestaurant Mearkas geopend. Het enige kasrestaurant van Friesland ligt in het prachtige coulisselandschap van de Noardlike Fryske Wâlden en wordt omringd door een moestuin, pluktuin, een voedselbos en een luxe glamping. In het in de kas gevestigde fine dining-restaurant kunnen gasten genieten van creatieve gerechten, grotendeels gemaakt met ingrediënten uit eigen tuin.

Mearkas ligt in Eastermar, ten noorden van Drachten tussen de meren De Leijen en Bergumermeer, in een gebied met bijzondere rietlanden en ‘wetlands’. Het restaurant is gevestigd in een grote kas op het twee hectare grote landgoed, waar alles is ingericht om gasten in een prachtige natuurlijke omgeving culinair op niveau te laten genieten en overnachten.

Eigenzinnige compagnons

De eigenzinnige eigenaren van Mearkas zijn de compagnons Kees Meinderts (36) en Christiaan Steijn (37). Meinderts werkte jarenlang als souschef en keukenchef bij sterrenrestaurants als De Librije in Zwolle en De Heeren van Harinxma op Landgoed Lauswolt in Beetsterzwaag. Steijn is eigenaar van cateringbedrijf ACCES, dat al gevestigd was op het landgoed. Zijn rol zal op de achtergrond zijn; Meinderts is als chef-kok het gezicht van de zaak.

Waar je smaak beleeft

De grote kas waarin het restaurant is gevestigd, vormt het middelpunt van Mearkas. Steijn: “Vanaf je tafel en vanaf het terras kijk je de tuin in en zie je waar je eten vandaan komt. Kijkend over de wei en de houtwallen kun je soms reeën zien, dit is echt een unieke plek.”

Onder de titel ‘Waar je smaak beleeft’ geniet de gast van verfijnde gerechten op niveau met natuurlijke, robuuste smaken en spanning. De creatieve gerechten hebben een gezonde balans tussen vis, vlees en groenten, kruiden en bessen uit eigen tuin en voedselbos.

Meinderts: “Ik noem het ‘relaxte fine dining’; wij doen het hier op onze nuchtere Friese manier zonder veel poespas, maar wel met schwung en een grote dosis gastvrijheid.”

Menu

De kaart bestaat uit een verrassingsmenu van vier (67,50 euro) tot vijf (74,50 euro) gangen, dat zowel met als zonder vis en vlees verkrijgbaar is. Op termijn zal het aantal gangen uitgebreid worden. Op verzoek serveert Mearkas ook een volledig plantaardig menu.

Culinaire verhalen en beleving

Naast de goede keuken en de tuin, zijn beleving en het vertellen van culinaire verhalen speerpunten van Mearkas. Meinderts: “De route naar het restaurant loopt door de tuin en zo kun je letterlijk al zien wat je gaat eten. Aan tafel vertellen we de verhalen over de herkomst van ingrediënten. Buiten bij het terras brandt een vuur en daar kun je desgewenst voor en na het eten een drankje drinken.

Gasten kunnen de koks zien werken in de open keuken of als ze kruiden of bloemen aan het plukken zijn. We houden ervan om gasten te verrassen. Dat doen we bijvoorbeeld met tafelbereidingen, zoals het barbecueën van een gerechtonderdeel aan tafel. En in plaats van een bordje met verschillende kazen, maken wij een kaasgerechtje. Ook serveren we een pre-dessert, als bruggetje van het hoofdgerecht naar het dessert.”

Warm interieur en glamping

In het warme interieur van het kasrestaurant komt de landelijke omgeving goed tot zijn recht. De houten tafels en de bar zijn gemaakt van bomen uit de buurt. Opvallende elementen zijn de bestrate vloer en bloemen en planten als natuurlijke accenten. Bij warm weer kunnen de gasten buiten op het terras eten, waar ze helemaal opgenomen worden in het prachtige Friese landschap.
Voor wie wil overnachten is er een kleinschalige glamping met vijf luxe tenten voorzien van eigen sanitair, compleet opgemaakte bedden, koffie- en theefaciliteiten en wordt er gezorgd voor een goed ontbijt.
Er is tevens een aantrekkelijk geprijsd kennismakingsarrangement bestaande uit een vijfgangendiner, overnachting in een luxe tent en ontbijt voor 145 euro per persoon.

Fotografie: Julia Dongstra

Blijf op de hoogte!

Wil jij op de hoogte gehouden worden van het laatste restaurantnieuws en twee keer per week de digitale nieuwsbrief van De RestaurantKrant ontvangen? Schrijf je dan hier in voor de nieuwsbrief.

Overig nieuws