Toprestaurant Waterproef in Den Haag is gesloten. Het aan de Scheveningse Tweede Binnenhaven gelegen restaurant van Yves van Westreenen was zaterdag 24 augustus voor het laatst geopend. De sluiting van het restaurant, dat is opgenomen in alle toonaangevende restaurantgidsen en bekendstaat om de internationaal bekroonde wijnkaart, is vrijwillig. Eigenaar Yves van Westreenen is nog op zoek naar een partij die de exploitatie wil overnemen.
Na 17 jaar heeft eigenaar en maître-sommelier Yves van Westreenen per 25 augustus 2024 de deuren van zijn restaurant aan de Scheveningse Tweede Binnenhaven gesloten. De reden van de vrijwillige sluiting is een combinatie van factoren, zo licht de 46-jarige ondernemer toe.
Yves van Westreenen: “Na 17 jaar voel ik dat het tijd is om de periode Waterproef af te sluiten en dit mooie restaurant over te dragen. Het past in mijn levensfase en daarnaast wil ik me voorlopig richten op mijn andere zaak, restaurant De Tapperij in Den Haag. Hoewel niet de hoofdoorzaak, speelt ook mee dat de personeelsbezetting regelmatig penibel was. Het is lastig om voor het hogere segment voldoende gekwalificeerd personeel te vinden. Het werken met een te klein team maakt je kwetsbaar en die last drukt zwaar op me.”
Internationaal bekroonde wijnkaart
De ondernemer kijkt met een goed gevoel en met trots terug op 17 jaar Waterproef. Begonnen als keukenhulp bij De Weduwe Van der Toorn, vervolgde hij zijn culinaire parcours via Haagse restaurants als De Hardans, WOX en Spijs. In 2007 opende hij - destijds nog samen met een compagnon - restaurant Waterproef.
Yves van Westreenen: “Waterproef was een geweldig avontuur met uitdagingen en prachtige mijlpalen. Samen met wijnprofessionals als sommelier Lendl Mijnhijmer en zijn opvolger Priscilla van der Voort hebben we een internationaal bekroonde wijnkaart opgebouwd en zijn we onderscheidend geweest met onze wijn-spijs-combinaties. Volgens de Michelingids is onze wijnkaart een blikvanger en spectaculair door zijn aanbod en concept.”
Het succes van Waterproef
Naast opname in de Michelingids, waren ook de vermeldingen in de Gault&Millau-gids, Lekker500 en de Gouden Pollepel-recensie in AD/Haagsche Courant hoogtepunten. Yves van Westreenen: “Ik ben ook trots op de mensen die onderdeel waren van het team van Waterproef. Een deel van hen is ondernemer geworden, anderen zijn doorgestroomd naar het sterrensegment, waaronder zelfs naar een driesterrenzaak in het buitenland, en sommigen zullen vrienden voor het leven blijven. Ik ben dankbaar dat zij samen met mij Waterproef tot een succes hebben gemaakt. Een woord van dank is er ook voor de trouwe leveranciers. Zij zijn in een bepaalde vorm ook een onderdeel van het team en zij hebben zich in moeilijke tijden zoals de coronaperiode heel trouw en coulant opgesteld.”
De Tapperij
Yves van Westreenen: “Ik beleef veel plezier aan het werken in mijn andere zaak restaurant De Tapperij in de Haagse Atjehstraat. In dit huiskamerrestaurant met de bijzondere 19e-eeuwse ambiance kun je bistroklassiekers eten met een goed glas wijn erbij. De komende tijd zal ik hier veel te vinden zijn, evenals de maître van Waterproef Mike Cantelberg, die hier vanaf september aan de slag gaat. Daarna zie ik wel wat de toekomst brengt. Het ondernemen in Den Haag zit in mijn bloed en ik sluit niet uit dat ik op langere termijn weer een nieuw horecabedrijf open.”
Exploitant gezocht voor Waterproef
Yves van Westreenen is nog op zoek naar een opvolger voor de lopende huurovereenkomst van Waterproef. “De locatie aan het water is geweldig en Waterproef is goed bereikbaar met de auto en het openbaar vervoer. De begane grond biedt plaats aan 50 gasten en op de verdieping, waar ook een private diningruimte is, kunnen nog eens 75 personen eten, vieren en vergaderen. Zowel vanaf het terras als vanuit het restaurant en de eerste verdieping is het uitzicht over de Scheveningse jachthaven prachtig. Ik hoop dat ik Waterproef kan overdragen aan een partij die er net zoveel voldoening kan uithalen als ik had.
Blijf op de hoogte!
Wil jij op de hoogte gehouden worden van het laatste restaurantnieuws en twee keer per week de digitale nieuwsbrief van De RestaurantKrant ontvangen? Schrijf je dan hier in voor de nieuwsbrief.