Galway, aan de spectaculaire Wild Atlantic Way, mag zich dit jaar ‘Europese regio van de gastronomie’ noemen. De West-Ierse regio heeft deze titel ontvangen van de IGCAT (International Institute of Gastronomy, Culture, Arts and Tourism). De talrijke ambachtelijke producenten, het gebruik van natuurlijke ingrediënten, de levendige boerenmarkten en de diversiteit aan restaurants maken Galway een geliefde bestemming voor fijnproevers. Met het thema ‘From the ground up, Feeding our Future, worden het hele jaar door evenementen en festivals georganiseerd die in het teken staan van gastronomie, erfgoed en natuur.
Galway is een regio met ongekende natuurlijke schoonheid, met een jonge levendige en cultureel diverse bevolking en met veel aandacht voor landbouw en visserij. Voedsel speelt een cruciale rol in deze culinaire hotspot, van boer en visser tot chef, restaurateur en klant. Zo telt de ‘County’ meer dan 12.000 boerderijen, 689 km aan kustlijn en wel 350 restaurants, waarvan twee zelfs met een Michelin ster zijn bekroond. Een belangrijke factor voor de benoeming van Galway tot Europese regio voor gastronomie 2018 door het IGCAT, is de rol die Galway speelt bij het op de kaart zetten van Ierland als culinaire bestemming en als land dat bekend staat om het produceren van kwalitatief hoogwaardig voedingsproducten.
‘From the ground up, Feeding our Future’
Met een reeks van evenementen, festivals en bijeenkomsten verenigt het gekozen thema ‘From the ground up, Feeding our Future’, de belangrijkste aandachtsgebieden van het initiatief, zoals: voedseleducatie & gezondheid, koppelen van stedelijk & landelijk, culturele diversiteit, duurzame voedselconsumptie & voedselarmoedebestrijding en het ondersteunen van MKB & innovatie. Zo wordt onder andere van 29 juni tot 1 juli het ‘Seafest’ georganiseerd en vindt van 28 tot 30 september het wereldberoemde ‘Galway International Oyster en Seafood Festival’ plaats.
Nederlands tintje
Tegelijk met de West-Ierse foodregio Galway is de Nederlandse provincie Noord-Brabant dit jaar ook benoemd tot Europese regio van de gastronomie. Het gastronomisch jaar moet een krachtige impuls geven aan de agrifood en leisure sector in de regio’s van beide landen.