Dit is de winnaar van de Nationale Hennessy Gastvrijheidsprijs 2023

Auteur: Redactie
Awards 31 oktober 2023
Dit is de winnaar van de Nationale Hennessy Gastvrijheidsprijs 2023 Marèl Disselhorst neemt de prijs in ontvangst

Marèl Disselhorst van restaurant Yano in Rotterdam is uitgeroepen tot winnaar van de Nationale Hennessy Gastvrijheidsprijs 2023. Deze prestigieuze prijs voor jong gastvrijheidstalent werd dit jaar voor de 22e keer uitgereikt. Tweede werd Wouter Barneveld van restaurant Merlet in Schoorl en de derde prijs ging naar Rens Morshuis van restaurant Aan de Poel in Amstelveen. Ricardo Kreutz won de prijs voor de beste cocktail. De bekendmaking vond plaats op 30 oktober tijdens de lancering van editie 2024 van restaurantgids Lekker500.

De 22-jarige Marèl Disselhorst was de beste van 27 kandidaten die het afgelopen half jaar na een strenge voorselectie, theorie- en praktijkproeven en een jurybezoek streden om de prijs voor de beste jonge gastheer of gastvrouw van Nederland. De theorie- en praktijkproeven werden afgenomen op de locatie van ROC Mondriaan in Den Haag.

Indrukwekkend prijzenpakket

Naast de titel ontving de winnaar ook de wisseltrofee (een uniek beeld van kunstenaar Lou Thissen), een fles Hennessy Paradis ter waarde van 1.250 euro en een geldprijs van maar liefst 2.500 euro. Verder mag zij een studiebezoek brengen aan Hennessy’s befaamde Château de Bagnolet. Ricardo Kreutz ging naar huis met de prijs voor de beste Hennessy Cognac-cocktail en won daarmee een WSET Spirits-cursus aangeboden door Edwin Raben van Edwines School.

Presentator Winston Gerschtanowitz kondigde de winnaar van de Nationale Hennessy Gastvrijheidsprijs (NHGP) 2023 aan, waarna Marèl Disselhorst de prijzen uitgereikt kreeg door Bob Bron, directeur Moët Hennessy Nederland en voorzitter van Stichting Samenwerking Gastronomische 4 (G4). De uitreiking vond plaats tijdens de feestelijke lancering van Lekker500 editie 2024 bij Capital C in Amsterdam, waar de absolute top van de gastronomie aanwezig was. 

Het belang van goed gastheerschap

Voorzitter van de Nationale Hennessy Gastvrijheidsprijs Patrick van Zuiden: “In de huidige arbeidsmarkt met enorme tekorten aan gastvrouwen en gastheren is het belangrijk dat we inzien dat een goede zwarte brigade je indruk van een restaurantbezoek in belangrijke mate bepaalt. Een topper aan tafel is je coach voor een mooie culinaire belevenis. Gastheerschap is in mijn ogen dan ook geen baan, maar een missie.”

Prominente vakjury

De deelnemers werden beoordeeld door een jury met prominenten uit de Nederlandse gastronomie, waaronder directeur Moët Hennessy Nederland en voorzitter van de G4 Bob Bron; de nestor van de Nederlandse gastronomie Cees Helder; eigenaar Restaurant, Hotel & Spa Savarin en voorzitter van de commissie van NHGP Patrick van Zuiden; SVH Meestergastvrouw van restaurant Bij Jef Nadine Mögling en juryvoorzitter Edwin Raben. 

Verder maken de voorzitters van de G4 deel uit van de jury: Gerard Wollerich namens Alliance Gastronomique, Marko Karelse namens JRE-Jeunes Restaurateurs, Frank Visser voor Les Patrons Cuisiniers en Michael Hu namens de Fine Eastern Restaurants, evenals Lekker500 hoofdredacteur Annelies Pijper, voormalig restaurateur en voormalig voorzitter van de G4 Lex Gasseling en journalist van De Telegraaf en gedelegeerd jurylid Pieter Klein Beernink.

Oud-winnaars maken eveneens deel uit van de jury, deze keer waren dat Teide Schepers (2022), Max Oude Veldhuis (winnaar in 2021), Anne Marie Nijhof (2020), Tim Wellenberg (2019) en Sébastian van Zuiden (2018).

De volledige uitslag van de finale van de NHGP 2023:

  1. Marèl 

Disselhorst

 Yano

  1. Wouter

Barneveld

 Merlet

  1. Rens

Morshuis

 Aan de Poel

  1. Ricardo

Kreutz

 Da Vinci

  1. Dennis

Vinck

 Chateau Neercanne

  1. Loeka

Pietrowitsch

 Basiiek

  1. Demi 

Bakker

 C'est La Vie

  1. Jeroen

Meijer

 De Kromme Dissel

  1. Laura

Hilhorst

 Broederenklooster

  1. Simone

Metsemakers

 Lindenhof Nuenen

Foto's: The Click Company

Blijf op de hoogte!

Twee keer per week het actuele en relevante restaurantnieuws in je mailbox? Schrijf je hier in voor onze digitale nieuwsbrief en blijf op de hoogte.

Overig nieuws