In Memoriam: Euro Toques-erelid Daam Scharloo

Auteur: redactie
In Memoriam: Euro Toques-erelid Daam Scharloo

Op 4 maart overleed Daam Scharloo, voormalig patron van 't Baarsje in Waddinxveen en befaamd sabreur. Scharloo was erelid van Euro-Toques, dat het volgende in memoriam voor hem schreef:

Daam, Elly, vrienden en kennissen wisten het al langer. Daam was ernstig ziek en zou niet meer herstellen. Daarom wilde hij nog eenmaal gastheer zijn op zijn eigen Levensfeest. Maandag 11 november 2024 was het zover. In het Kasteel van Rhoon van Ad Janssen kwamen maar liefst 180 iconen uit de culinaire wereld bijeen om het leven te vieren van Daam. En dat kon niemand beter dan Daam zelf, hij was in leven hét gezicht van Joie de Vivre. Een levensgenieter optima forma.

Daam was jaren bekend als gastheer-patron van restaurant ’t Baarsje in Waddinxveen. Daarnaast was hij gedurende meer dan twintig jaar hét gezicht van restaurantorganisatie Euro-Toques Nederland. Zijn erelidmaatschap van de Vereniging was dan ook meer dan verdiend. Landelijk genoot hij ook grote bekendheid als sabreur. Elke week was hij aanwezig op feesten, bij mensen thuis of tijdens de inauguraties van nieuwe leden van Euro-Toques en sabreerde dan liefst mooie flessen Champagne. Wie kent niet de kreet: “Santé, Bonheur, Champagne!!!”.

Zijn laatste feest

Ook tijdens zijn laatste feest onthoofdde Daam als Grand Commandeur de Confrerié du Sabre d’Or menig fles Champagne en hoorde je de kreet vaak weer door de ruimte klinken. Daam en vriendin Elly genoten met teugen van het ‘ouderwetse moment van samenzijn’ bij Kasteel van Rhoon. Bevriende chefs maakten mooie gerechtjes en zoals gebruikelijk bij Daam werd er ruim geschonken aan wijn en bubbels, cadeau gedaan door bevriende leveranciers. Ondanks zijn ziekte in vergevorderd stadium, was Daam ook nu weer tot in de puntjes verzorgd. Keurig en strak in het pak en stropdas, blinkende schoenen en altijd weer die stralende blik.

Terugblik op een schitterend en rijk leven.

Daam was tien jaar lichtmatroos op de grote vaart. Daar leerde hij altijd vriendelijk te zijn naar anderen. “Als je vriendelijk bent voor anderen dan krijg je dat vanzelf terug.” Hij begon zijn horecaloopbaan in Café Cosy Corner in Gouda. Zijn ouders hadden een cafetaria in de Stoofsteeg. “Achter de bar staan vind ik het zwaarste werk in de horeca.” Er volgden vele restaurants voordat hij ’t Baarsje op de gastronomische kaart wist te zetten. Daam kijkt terug op een schitterend en rijk leven. Hij kende veel iconen van de culinaire wereld, maar ook daarbuiten, als vriend. Hij kende veel Hollandse topchefs als Paul Fagel en Cas Spijkers, maar ook internationale topchefs als Paul Bocuse en Baron Pierre Romeyer. Naast de bekenden uit de gastronomie kende Daam ook VIP’s als Majoor Bosshardt van Het Leger des Heils, Hans Wiegel (VVD) en Tom Okker. Daam was ook altijd supertrots op de mooie recensies voor zijn eigen ‘snoepwinkeltje’ ’t Baarsje waar hij van 1983 tot 2006 maître patron van was. Een van zijn bekende uitspraken: “Eten doe je thuis, bij mij kom je om te snoepen in een perfecte symbiose van kwaliteit en sfeer.”

Een mensen-mens

Wij herinneren ons Daam als warm mensen-mens met zijn ondeugende blik en zijn altijd aanwezige glimlach. Als er iemand van het leven heeft genoten is het Daam. En vandaag nemen we op een bijzondere wijze afscheid van deze onvergetelijke Daam Scharloo. “In ware Daam-stijl heeft hij ervoor gekozen om zijn laatste reis op een unieke manier te maken: in plaats van een traditionele begrafenis schenkt hij zijn lichaam aan de wetenschap. Zo blijft hij bijdragen aan de wereld, zelfs wanneer hij er niet meer is. Laten we samen terugdenken aan alle momenten van plezier, humor en inspiratie die Daam ons heeft gebracht. Hij leerde ons dat het leven gevierd mag worden – elke dag opnieuw – en dat elke lach een ode is aan de passie die in ons allen schuilt.”

Overig nieuws