De RestaurantKrant bestaat tien jaar. In deze rubriek blikken we terug op een decennium vol nieuws, trends en diepte-interviews. We halen elke week spraakmakende verhalen uit de oude doos weer naar voren. Deze week een artikel over de grondlegger van de Nouveau Cuisine, Paul Bocuse.
In januari dit jaar overleed de Franse wereldkok op 92-jarige leeftijd in zijn vaderland. Bocuse, die koken als een religie belijdde, staat symbool voor het moderne koken. Wars van gekkigheid en strevend naar de pure benadering van producten stond elke dag van Bocuse in het teken van het optimaliseren van zijn werk.
Waar veel topchefs van tegenwoordig geschoold en geïnspireerd zijn door Bocuse, bewonderde Bocuse op zijn beurt zijn landgenoot Auguste Escoffier. Een van de eerste koks ter wereld die de keuken professionaliseerde. Hij was het die de Tournedos Rossini en de Crêpe Suzette bedacht, klassiekers die Bocuse tot in detail perfectioneerde.
Paul Bocuse is een held en zijn culinaire nalatenschap zit in de handen van een hele generatie Nederlandse koks, die op hun beurt de gerechten van Bocuse willen overtreffen, zoals Bocuse dat wilde met de gerechten van Escoffier. Zo blijft de wens van Bocuse levend: het blijven ontwikkelen en streven naar perfectie.