Dinsdag 7 oktober maakte de organisatie van de prestigieuze internationale kookwedstrijd Bocuse d’Or bekend dat Team Bocuse d’Or Nederland officieel is toegelaten tot het deelnemersveld van de Europese finale in Frankrijk. Nederland hoort bij de twintig Europese landen die het tegen elkaar gaan opnemen tijdens deze toonaangevende wedstrijd, die op zondag 15 en maandag 16 maart 2026 plaatsvindt in het Parc Chanot in Marseille.
Tijdens deze Europese finale strijden de teams om een plek voor de felbegeerde top 10, die zich kwalificeert voor de wereldfinale in Lyon in januari 2027 – het hoogst haalbare podium binnen de internationale gastronomie.
Selectie
Er zijn slechts twintig startplekken beschikbaar voor de Europese finale, terwijl meer landen zich elke editie aanmelden. Dat Nederland zich opnieuw heeft weten te kwalificeren, is een grote prestatie.
François Geurds, president van Bocuse d’Or Nederland: “De organisatie kijkt bij de selectie niet alleen naar resultaten uit het verleden, maar ook naar de professionaliteit van het team, de wijze van communicatie, storytelling, recepturen en presentatie. We zijn er als bestuur trots op dat Nederland opnieuw deel uitmaakt van deze Europese top.”
Reactie van chef Jet Loos
Chef Jet Loos, die samen met haar commis Mats Blankestein Nederland vertegenwoordigt in Marseille, reageert enthousiast op de selectie:
“Ik ben superblij, want nu kunnen we echt vol overgave gas geven richting Marseille. We zijn zeer gedreven en hebben er heel veel zin in!”
Resultaat vorige editie: Trondheim 2024
Tijdens de vorige Europese editie van Bocuse d’Or Europa 2024 in Trondheim (Noorwegen) wist Team Nederland, onder leiding van chef Marco van der Wijngaard en commis Stijn de Jong, een sterke indruk achter te laten. Ondanks de inzet en kwaliteit behaalde Nederland toen geen plek in de top tien die toegang gaf tot de wereldfinale. Met de selectie voor Marseille 2026 krijgt Team Nederland een nieuwe kans om zich te meten met de absolute Europese top.
Deelnemende landen Europese finale 2026
Aan de Europese finale van Bocuse d’Or 2026 in Marseille nemen in totaal twintig landen deel. Zij strijden om een plaats in de top tien die toegang geeft tot de wereldfinale in Lyon in januari 2027. Opvallend is de afwezigheid van landen die zich de afgelopen edities sterk presenteerden, zoals Duitsland en Turkije.
De deelnemende landen zijn:
België, Tsjechië, Denemarken, Estland, Finland, Frankrijk, Hongarije, IJsland, Italië, Letland, Litouwen, Noorwegen, Polen, Roemenië, Slowakije, Spanje, Zweden, Zwitserland, Nederland en het Verenigd Koninkrijk.
Vooruitblik 2026
De Europese finale van Bocuse d’Or 2026 vindt plaats in Marseille, waar twintig landenteams in twee wedstrijddagen hun culinaire vakmanschap tonen aan een internationale jury van topchefs. Nederland zal daar met een nieuw team, frisse energie en duidelijke ambitie aantreden.
Over Bocuse d’Or Nederland
Deelname aan de prestigieuze internationale Bocuse d’Or wedstrijden wordt mogelijk gemaakt door de officiële partners van Bocuse d’Or Nederland. Bocuse d’Or Nederland is opgericht om Nederlandse deelname aan de grootste gastronomische competitie ter wereld mogelijk te maken en te stimuleren. De stichting ondersteunt getalenteerde chefs en biedt een podium waar vakmanschap, innovatie en creativiteit samenkomen op internationaal topniveau.
Officiële partners
Deelname aan de nationale en internationale Bocuse d’Or wedstrijden wordt mogelijk gemaakt door de officiële partners van Bocuse d’Or Nederland: Bidfood, Gastvrij Rotterdam, Kia De Beer, VINVIN, Le Nouveau Chef, Hotel Okura Amsterdam, MASCOT WORKWEAR, BRITA, Koppert Cress, SVH, VanDrie Group, Sunset of Holland, Raspberry Craft, Spijker en Co, François Geurds Group, ’t Havenmantsje, Veltman Vis, ATL Seafood, BCBG Magazine.
Blijf op de hoogte!
Wil jij op de hoogte gehouden worden van het laatste restaurantnieuws en twee keer per week de digitale nieuwsbrief van De RestaurantKrant ontvangen? Schrijf je dan hier in voor de nieuwsbrief.