Charlotte Mauritz: Waar ego’s verdwijnen en smaak overblijft

Auteur: Charlotte Mauritz
Columns Charlotte Mauritz 17 oktober 2025
Charlotte Mauritz: Waar ego’s verdwijnen en smaak overblijft

Er zijn momenten in de horeca die je niet plant, maar die gewoon moeten gebeuren. Niet omdat er ruimte in de agenda is, maar omdat het gevoel klopt. Zo’n moment was het Six Hands Dinner bij Rheezer Bistro in Hardenberg, ter ere van het 25-jarig jubileum. Drie chefs, zes handen, één keuken en een avond die voelde als thuiskomen. Voor mij zowel letterlijk als figuurlijk. Ik begon mijn horecaleven in de spoelkeuken van Rheezer Bistro, als vijftienjarige.

Nick van Swaal (Rheezer Bistro), Jelle Jansen (De Woage) en Arie Visscher (Café Visscher) stonden die avond zij aan zij achter het fornuis. Drie mannen met hun eigen zaak, hun eigen stijl, hun eigen team. Maar wat ze delen, is belangrijker: hun roots liggen allemaal bij Rheezer Bistro – de plek waar hun liefde voor koken en gastvrijheid ooit begon.

Met Arie heb ik nog samengewerkt in de tijd dat ik bij Rheezer Bistro in de afwas stond. En Nick heeft in het verleden gewerkt bij De Bokkepruik in Hardenberg, waar ik ook een periode heb gewerkt. Al met al waren er allerlei verbindingen die deze avond extra bijzonder maakten. Ik vind dat een Six Hands Dinner altijd een bijzonder evenement blijft. Chefs die samen een menu creëren dat op elkaar aansluit, maar toch hun eigen identiteit behoudt, zorgen voor een feest voor de gast. In een wereld waar kookstijlen, concepten en ambities soms botsen, is samenwerken met gelijkgestemden pure magie.

Ego’s uit, vuur aan

Een keuken met drie chefs zou in theorie een recept voor ellende kunnen zijn. Maar in de praktijk bleek het tegenovergestelde. Geen strijd om wie de mooiste gang serveerde, geen discussies over garnituren of presentatie. Ze zagen juist dingen bij elkaar die ze weer mee terug konden nemen naar hun eigen keuken. En op een avond zoals deze hadden ze allemaal één gezamenlijk doel: een eerbetoon brengen aan 25 jaar smaak. Die samenwerking is iets wat je niet kunt forceren. Ze ontstaat alleen als er onderling respect is – als iedereen weet dat het niet gaat om de handtekening op het bord, maar om de beleving van de gast. En precies dáár ligt de kracht van een Six Hands Dinner: het dwingt chefs om het ego even uit te zetten en het vuur weer aan te steken vanuit pure passie. Gelukkig zien we dit soort samenwerkingen steeds vaker. Een uniek moment, niet alleen voor de chefs zelf, maar ook voor de gasten. De combinaties die daar ontstaan, kom je op een reguliere avond zelden tegen.

Het geheugen van een keuken

Iedere chef neemt zijn eigen herinneringen mee naar zo’n avond. De geur van een saus die je ooit voor het eerst leerde maken. Het geluid van servies op een drukke zaterdagavond. De stem van de chef die je ooit corrigeerde, het speelt allemaal mee. Op maandag 13 oktober kwam alles samen in Rheezer Bistro.
Het zesgangenmenu was een reis door herinnering en ontwikkeling. Van klassiek tot gedurfd, van lokale smaken tot moderne technieken, elke gang vertelde een eigen verhaal. En toch voelde het geheel harmonieus, alsof er één hand in de pannen roerde in plaats van zes.

Van concurrentie naar vriendschap

De horeca is competitief, laten we eerlijk zijn. Iedereen wil vol zitten, goed beoordeeld worden, groeien. Maar wie ooit in een brigade heeft gewerkt, weet dat de mooiste momenten vaak ontstaan in samenwerking. Een Six Hands Dinner is dan ook meer dan een event; het is een statement. Het zegt: “We zijn allemaal van dezelfde school, en samen tillen we dat erfgoed verder.”

Die vriendschap zie je niet vaak meer in een tijd waarin elk restaurant zijn eigen branding en signature moet bewaken. Maar juist door zulke samenwerkingen herinner je jezelf eraan dat koken in de kern delen is: kennis, smaak, herinneringen.

De smaak van verbondenheid

Wat de gasten die avond proefden, was meer dan eten. Het was verbondenheid op een bord. En misschien is dat wel de mooiste erfenis van 25 jaar Rheezer Bistro: dat het niet alleen een restaurant is, maar een plek waar mensen gevormd worden – als kok, als gastheer, als mens. Een Six Hands Dinner is niet zomaar een samenwerking. Het is een herinnering in uitvoering. Een moment waarop je beseft dat je als chef nooit echt alleen kookt – want elke techniek, elke smaak en elk idee draagt iets van iemand anders in zich.

Drie chefs. Zes handen. Eén keuken.
Maar vooral: één hart voor smaak.

Charlotte Mauritz is marketing- en brandingexpert in de wereld van food & drinks en eigenaar van Annoncé Management BV. Daarnaast is Charlotte actief als interim-operationsmanager en host van de podcast “De Wereld van de Gastronomie”.

Fotocredits: Linda Hemmes

Blijf op de hoogte!

 

Wil jij op de hoogte gehouden worden van het laatste restaurantnieuws en twee keer per week de digitale nieuwsbrief van De RestaurantKrant ontvangen? Schrijf je dan hier in voor de nieuwsbrief.

Overig nieuws