Als huisleverancier van The Harbour Clubs (4) overhandigt Schmidt Zeevis het eerste mandje aan general manager Joost Verhoeven. Chef Melchor Soto Fernandez heeft de gasten culinair verrast met allerlei bereidingen van de Zeeuwse Platte, die wordt geroemd als de koningin onder de oesters, met een zeer verfijnde smaak.
De officiële overhandiging is een samenwerking van de Ondernemerscoöperatie met de erkende oesterleveranciers Schmidt Zeevis en Adri & Zoon en is inmiddels een jaarlijks evenement geworden.
Het Zeker Zeeuws® keurmerk garandeert dat het gaat om oesters, die op duurzame en maatschappelijk verantwoorde wijze in Zeeuwse wateren worden gekweekt. Naast Zeeuwse platte oesters zijn er ook Zeeuwse ‘creuses’ die het Zeker Zeeuws® Streekproduct keurmerk mogen voeren. Het keurmerk is mede geïnitieerd door de Provincie Zeeland om tegemoet te komen aan de groeiende vraag naar duurzame producten met herkomstgarantie. Meer dan 80 gecertificeerde producenten, waaronder 12 oesterkwekers hebben zich verenigd in de ondernemers coöperatie OZZ voor promotie van de Zeker Zeeuws® producten.
Unieke smaak
In Nederland worden platte oesters en creuses gekweekt. De unieke smaak van de Zeeuwse Platte komt volgens kenners door de fijne aroma’s van algen èn de vele zonuren die Zeeland rijk is. De Zeker Zeeuws Oesters groeien op in de Grevelingen en in de Oosterschelde. Hier zijn de omstandigheden ideaal.
Mede daarom willen Koninklijke Schmidt Zeevis en Adri & Zoon zoveel mogelijk oesters leveren met het Zeker Zeeuws Keurmerk.
Chefkok Melchor Soto Fernandez heeft verschillende bereidingen gemaakt met de 1e oogst Zeeuwse Platte Oesters met het Zeker Zeeuws keurmerk: Rauw Klassiek met rode ui vinaigrette; Rauw met passievrucht; Rauw met tabasco en chorizo; Vichysoisse met gepocheerde oester; Steak tartaar met crème van Zeeuwse oesters.
Onderstaand een recept:
Recept oesters met passievruchtgel, gelei en sorbet –25 oesters
Bereidingswijze:
Passievrucht gel: Zet een pak passievruchtencoulis op en breng deze aan de kook met suikerwater. Kook het vervolgens door met agar agar en laat deze koud worden. Draai het daarna door met de thermomixer.
Passievrucht sorbet: Lepel de passievruchten uit en meng dit met suikerwater, citroenschil en gelatine. Stort dit in de pacojet beker en draai deze op.
Passievruchtgelei: Leg de gelatine in de week. Lepel de passievruchten uit en voeg water, suiker en een deel coulis toe. Kook dit op en los de gelatine op.
Breng eerst de passievruchtgelei aan op de oesters, voeg vervolgens de sorbet toe en maak het af met de passievrucht.
Ingredienten:
Passievruchtgel
1ltr passievruchtencoulis
1ltr suikerwater
19gr agar agar
Passievruchtengelei
4 verse passievruchten
150gr water
200gr passievruchten coulis
1 citroen zest
4 blaadjes gelatine
100gr suiker
Passiesorbet
180gr suiker
3 dl water
100gr passievruchten coulis
6 passievruchten
1 blaadje gelatine