IJsland en Kroatië voor het eerst in MICHELIN-gids Hoofdsteden van Europa

Auteur: Thijs Jacobs
Internationaal Michelin 28 maart 2019
IJsland en Kroatië voor het eerst in MICHELIN-gids Hoofdsteden van Europa

Michelin heeft de MICHELIN Guide Main Cities of Europe 2019 gelanceerd en is verheugd de selectie van 2019 te onthullen. Amador in Wenen, onder leiding van chef-kok Juan Amador, heeft 3 sterren ontvangen. Dit stijlvolle kelderrestaurant, dat is gevestigd in de wijnmakerij Hajszan en in 2017 2 sterren ontving, is nu lid geworden van de exclusieve driesterrenfamilie en heeft het hoogste niveau in de gids bereikt. Hier is de keuken minimalistisch en toch veelgelaagd, creatief, intensief en vol contrasten. 

Wenen

Wenen heeft ook een nieuw 1-sterren restaurant: aend. Dit restaurant heeft minder dan een jaar na de opening een ster behaald, wat getuigt van de ambitie en gedrevenheid van het team. De gerechten gebruiken alleen de beste seizoensgebonden ingrediënten en zijn visueel aantrekkelijk met gedurfde, pittige smaken.

Reykjavik staat ook in de gids

Gwendal Poullenec, internationaal directeur van de MICHELIN Guides, zei: "De Main Cities Guide bestrijkt 38 steden in 22 landen en beveelt meer dan 1.900 restaurants aan. We zijn verheugd dat de steden Reykjavik in IJsland en Zagreb en Dubrovnik in Kroatië aan deze editie zijn toegevoegd, waardoor onze lezers in heel Europa nog meer keuze hebben."
Boedapest heeft twee nieuwe 1-sterren onderscheidingen in de gids van dit jaar: Stand en Babel. Stand wordt ons gebracht door twee ervaren chef-koks die al vele jaren samenwerken en hun gerechten zijn doordrenkt van hun persoonlijkheid, maar hebben hun hart in de Hongaarse klassiekers. Babel is een elegant restaurant dicht bij de rivier, dat met trots wordt gerund. De chef, István Veres, komt uit Transsylvanië, en zijn jeugdherinneringen zijn de inspiratiebron voor het menu. 

Kroatië komt dit jaar voor het eerst voor in de MICHELIN Guide Main Cities of Europe en wint 1 ster voor trendy Noel in Zagreb, om mee te gaan met het bestaande sterrenrestaurant, 360°, dat is ingebouwd in de historische stadsmuren van Dubrovnik. Zagreb krijgt ook twee nieuwe Bib Gourmands: Agava en Tač.

Twee nieuwe Bib Gourmand onderscheidingen zijn toegevoegd in Wenen: EetkamerRuhm en Gasthaus Seidl. De Bib Gourmand is de Michelin-onderscheiding voor goede kwaliteit en een goede prijs-kwaliteitverhouding. Deze prijs is zeer populair bij de lezers van de Gids, omdat het een goed gemaakte en goedkope keuken beloont.
Reykjavik is de derde nieuwe stad die dit jaar in de gids is opgenomen en heeft één nieuwe Bib Gourmand voor Skál!

In totaal zijn er zeven restaurants in heel Europa onlangs bekroond met 2 sterren, wat het totale aantal in de gids op 92 brengt. Met inbegrip van het nieuwe 3-sterrenrestaurant betekent dit dat Europa nu 23 restaurants heeft met de hoogste onderscheiding. 

Tot slot zijn er 44 restaurants met 1 ster, waarmee het totaal van 1-sterrenrestaurants in de gids van dit jaar op 382 komt.

MICHELIN Guide Main Cities of Europe 2019, in een oogopslag:

3 sterren restaurants - 23 (inclusief één nieuwe toevoeging)
2 sterren restaurants - 92 (inclusief zeven nieuwe toevoegingen)
1 sterren restaurants - 382 (inclusief 44 nieuwe toevoegingen)
Bib Gourmands - 271 (inclusief 28 nieuwe toevoegingen)

 

Overig nieuws