Voor de 19e editie van de Nationale Hennessy Gastvrijheidsprijs zoekt de organisatie naar de beste jonge gastvrouw of gastheer van Nederland. Kandidaten tussen de 20 en 26 jaar kunnen zich tot en met 10 maart 2020 inschrijven.
De uitreiking van de Nationale Hennessy Gastvrijheidsprijs 2020 vindt plaats tijdens de gidspresentatie van Lekker500 editie 2021 op 26 oktober 2020.
In 2019 won Tim Wellenberg van restaurant Hanninkshof in Enschede de wedstrijd om de prestigieuze Nationale Hennessy Gastvrijheidsprijs (NHGP) en werd daarmee de beste jonge gastheer van Nederland. Voor de editie 2020 is de inschrijving geopend en zoekt de organisatie kandidaten tussen de 20 en 26 jaar. Zij moeten minimaal 4 dagen per week als gastvrouw of gastheer werken in een restaurant dat genoteerd is in de gidsen Michelin, Gault&Millau of Lekker500, of dat aangesloten is bij de G4 (zie verderop), of dat behoort tot een hotel met de classificering 5 sterren. Inschrijving is sinds 2019 niet meer gebonden aan het lidmaatschap van een restaurantvereniging.
Jonge talenten laten schitteren
De NHGP wordt georganiseerd door de G4, waarin restaurantverenigingen Alliance Gastronomique, JRE-Jeunes Restaurateurs, Les Patrons Cuisiniers en Fine Eastern Restaurants samenwerken. Voorzitter van de stichting G4 Patrick van Zuiden: “Juist in deze tijden van tekorten aan gastheren en gastvrouwen moeten we inzien dat een goede zwarte brigade je indruk van een restaurantbezoek in belangrijke mate bepaalt. Een topper aan tafel is je coach voor een mooie culinaire belevenis. Met de wedstrijd laten we jonge talenten schitteren en we hopen dan ook op veel inschrijvingen.”
Ook winnaar van de NHGP 2019 Tim Wellenberg roept collega’s op om in te schrijven. “Het is dé wedstrijd waar je als jong talent je kennis en vaardigheden kan meten zodat je weet waar je staat. En door onder meer de masterclasses doe je ook kennis op. De media-aandacht als je de prijs wint is ongekend en is niet alleen voor jezelf fantastisch, maar straalt ook af op je werkgever.”
Beoordeling door top gastronomie
De wedstrijd bestaat uit drie onderdelen die tussen mei en september plaatsvinden. De theorie-en praktijkkennis wordt getest tijdens twee dagen op de locatie van ROC Mondriaan in Den Haag. Daarnaast vindt er een praktijktoets plaats in het restaurant waar de deelnemer werkt.
De deelnemers worden beoordeeld door een jury met prominenten uit de Nederlandse gastronomie, waaronder SVH Meestergastvrouw Nadine Mögling. Juryvoorzitter is wijndocent en topsommelier Edwin Raben en erevoorzitter is journalist Willem Kool van de Telegraaf. Verder maken onder meer Bob Bron, Algemeen directeur Moët Hennessy, hoofdredacteur Lekker500 Annelies Pijper en voormalig voorzitter van de G4 Lex Gasseling onderdeel uit van de jury en ook oud-winnaars beoordelen mee. De winnaar gaat naar huis met de wisseltrofee (een beeld van kunstenaar Lou Thissen) en mag een studiebezoek brengen aan Hennessy’s befaamde Château de Bagnolet. Daarnaast ontvangt de winnaar een fles zeer exclusieve Hennessy Paradis t.w.v. € 1.100 en een geldprijs van maar liefst € 2.500.
Nationale Hennessy Gastvrijheidsprijs (NHGP)
Om het Nederlandse gastheerschap naar een hoger niveau te tillen, is in 1999 de Nationale Hennessy Gastvrijheidsprijs opgericht. Het doel is om kundig, vriendelijk en enthousiast gastheerschap te bevorderen en om het vak meer onder de aandacht te brengen. Onder de vlag van de NHGP werken Alliance Gastronomique, JRE-Jeunes Restaurateurs, Les Patrons Cuisiniers en Fine Eastern Restaurants (de G4) samen.
Daarnaast levert ROC Mondriaan in Den Haag een bijdrage, wordt de prijs omarmd door de Stichting Vakbekwaamheid Horeca (SVH) en zijn Lekker500 en S.Pellegrino en Acqua Panna verbonden als partner. Hoewel de wedstrijd door de G4 wordt georganiseerd, is inschrijving niet gebonden aan het lidmaatschap van een restaurantvereniging.