Tijdens de Algemene Leden Vergadering van Euro-Toques International is Yolande Vesters, voorzitter Euro-Toques Nederland, verkozen tot nieuwe voorzitter Euro-Toques International. Hiermee is zij de eerste vrouwelijke voorzitter van deze vereniging die in 1986 werd opgericht door sterrenchefs Paul Bocuse en Pierre Romeijer. In de rol van vicevoorzitter werden Thilo Hanke, uit Duitsland, en Enrico Derflingher, uit Italië, gekozen. Erika Vanvuchelen uit België zal optreden als penningmeester.
Het nieuwe bestuur is samengesteld met als opdracht de zichtbaarheid van het gedachtengoed van Euro-Toques naar de consument te vergroten. Euro-Toques chefs staan voor ambacht, gebruik van pure, lokale en seizoensgebonden producten, van kop tot staart verwerkt tot (H)eerlijke gerechten.
Eurocommissaris voor landbouw
Christophe Hansen, Eurocommissaris voor landbouw en voedsel in Bruxelles, was tijdens deze vergadering aanwezig om van gedachten te wisselen over voedselproducten en gezonde voeding. De komende vijf jaar liggen veel lastige dossiers op het bordje van Hansen. Van gewasbeschermingsmiddelen tot etikettering van voedselproducten, klimaatverandering en hectarepremies binnen het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid.
Hansen staat open voor innovatie en is volgens Euro-Toques International progressiever dan zijn voorganger. Tijdens de ALV hebben bestuur en leden vertelt over de uitgangspunten van Euro-Toques en het werken met pure natuurzuivere producten zonder ongewenste additieven, waarbij ook de Farm to Fork (F2F) strategie ter sprake kwam. Hansen heeft honderd dagen gekregen van Ursula von der Leyen, voorzitter van de Europese Commissie, om op basis van de verworven kennis een nieuwe visie voor landbouw en voedsel te ontwikkelen.
Voedselveiligheid, kwaliteit en smaak
De vereniging vertegenwoordigt ambachtslieden die zich inzetten voor de bescherming van kwaliteit en smaak van levensmiddelen door de kennis van professionals te vergroten en de uitwisseling van ervaringen, ideeën en nieuwe technologieën te ontwikkelen en bevorderen. De chefs van Euro-Toques mobiliseren zich om de gast gezonde voeding te garanderen, het Europese culinaire erfgoed te behouden en zich te verplichten om verse, seizoensgebonden producten van uitstekende kwaliteit te bieden.
Dankzij een permanente aanwezigheid in Brussel, met twee zetels, in het European Food Forum kan Euro-Toques als enige culinaire organisatie dit gedachtengoed verdedigen. Hiermee verdedigen we bedreigde producten of praktijken, zetten we producten of sectoren in de schijnwerpers die zich bezighouden met kwaliteitsprocedures en werken we aan belangrijke voedingskwesties. Door onze lange ervaring en onze knowhow willen we een raadgever zijn voor consumenten.
Blijf op de hoogte!
Wil jij op de hoogte gehouden worden van het laatste restaurantnieuws en twee keer per week de digitale nieuwsbrief van De RestaurantKrant ontvangen? Schrijf je dan hier in voor de nieuwsbrief.