Baden-Württemberg is met 67 Michelinsterren ook dit jaar het Bundesland met de meeste sterrenkoks. In de zuidwesthoek van deze deelstaat ligt het
Zwarte Woud en dit wordt ook wel de 'Geniesserecke' van Duitsland genoemd. Hier mochten maar liefst 26 restaurants 33 Michelinsterren verdelen.
*Edele wijnen*
Vorig jaar waren er nog 28 sterren voor 22 restaurants. De Gault-Millau-gids kende hier ook nog eens punten toe aan 124 restaurants. In het Zwarte Woud is het dubbel genieten, want de mooie gerechten smaken nog beter met de edele wijnen die uit de regio afkomstig zijn. Evenals het mineraalwater en het bier worden deze tot ver over de grenzen van het Schwarzwald geroemd. Rondom het culinaire thema zijn enkele bijzondere arrangementen ontwikkeld.
*Karlsruhe: jongste sterrenkok van Duitsland*
Met zijn 24 jaar is Sören Anders de grote belofte van de Duitse keuken. Hij heeft met zijn restaurant 'Anders auf dem Turmberg' als jongste kok van Duitsland een Michelinster bemachtigd en ook 12 punten in de Gault-Millau-gids. Vanaf 28 november serveert hij zijn viergangenmenu samen met internationale showacts, adembenemende acrobatiek en komedie. Hij verplaatst zijn keuken naar de Karlsruher Messplatz en ontvangt in een nostalgische spiegeltent, onder de noemer 'Crazy Palace - Dinnershow mal Anders', diverse winnaars van het internationale circusfestival van Monte Carlo en de bekende Laura von Bogard. De toeristische dienst van Karlsruhe biedt een compleet dinnershow-arrangement aan. In het pakket is onder meer de shuttle per luxe Hummer-SUV van hotel naar de dinnershow inbegrepen.
Meer info: "www.karlsruhe-tourismus.de/buchen/pauschalen/crazy-palace":http://www.karlsruhe-tourismus.de/buchen/pauschalen/crazy-palace
*Freudenstadt: culinair genieten in de natuur*
De lekkere wijnen, Schwarzwälder Kirschtorten en stevige vespers (middageten met specialiteiten uit het Zwarte Woud) vormen het gastronomische uithangbord van Freudenstadt. Rondom het grootste marktplein van Duitsland zijn diverse restaurants waar men terecht kan voor deze lekkernijen. Café Pause biedt af en toe cursussen aan hoe je de echte Schwarzwälder Kirschtorten zelf kunt maken. Ook buiten de stad is het, vergezeld van de bijzonder uitzichten en gezonde berglucht, genieten van al het lekkers uit de regio. Zo is er een 10 kilometer lange boswandeling uitgezet die voorbij meerdere restaurants voert. Aan het eind van de tocht heeft men genoten van een compleet vijfgangenmenu inclusief regionale wijnen en bieren. In de herfst staat tijdens de culinaire wandeling 'Kürbis-Tour mit Biss' vooral pompoen op het menu. De koks laten je behalve van pompoensoep ook van diverse andere pompoengerechten genieten. De tocht begint op het marktplein, voert door de omringende natuur van Freudenstadt en eindigt op de Kienberg. "http://www.ferien-in-freudenstadt.de/de/Home":http://www.ferien-in-freudenstadt.de/de/Home
*Baiersbronn: wandelen in een culinaire hemel*
Baiersbronn vormt binnen het Zwarte Woud vervolgens weer het Mekka voor de fijnproevers: hier vindt men restaurants met samen 8 Michelin-sterren. De gemeente staat echter ook bekend als uitstekende wandelregio. Er is een uitgebreid net van wandelpaden, gedetailleerde kaarten en langs de route zijn er talloze overnachtingsmogelijkheden en wandelhutten waar je met een hapje en een drankje weer op krachten kunt komen. De beide highlights van Baiersbronn komen samen in een nieuw arrangement: de "Kulinarische Wanderhimmel". In samenwerking met Naturpark Schwarzwald Mitte/Nord is er een project gestart dat geïnteresseerden vanaf het najaar van 2014 alles leert over de wilde planten en kruiden in dit natuurreservaat. Het pakket bestaat onder meer uit deskundige begeleiding, documentatiemateriaal en een rugzak vol lekkere lokale specialiteiten. Meer informatie: "www.kulinarischer-wanderhimmel.de":http://www.kulinarischer-wanderhimmel.de
~Thijs Jacobs~
67 Michelinsterren in Baden-Württemberg
8 oktober 2014