Amerikaanse onderzoekers onderscheiden 140 tot 150 bierstijlen in de wereld, maar we moeten die classificering terugbrengen
tot rond de 20 bierstijlen. De gast ziet anders door de bomen het bos niet meer, stelt de Gentse professor Guido Aerts (KU Leuven) op een vierdaags biercongres in Gent.
De diversiteit aan bieren en bierstijlen is de rode draad tijdens het twaalfde ÂTrends in Brewing congres.
*Subklassen*
Volgens professor Aerts is het beter om te werken met een twintigtal bierstijlen, waaronder lager, ales, stoutbieren, lambiekachtigen of saisons, en daaronder een reeks subklassen. Die subklassen zullen nodig zijn, want de revival van speciaalbieren is een feit.
*Biertrends*
Tijdens het congres zijn ook nog een aantal nieuwe trends gepresenteerd. Zo wordt er volop geëxperimenteerd met wilde gisten, nieuwe hopvariëteiten, rijpen op houten vaten (zoals wijn- of wiskeyvaten) of met het toevoegen van houtsnippers tijdens de rijping, bier versnijden of mengen met limonade. Maar ook in de glazen is er evolutie, onder meer een tendens naar kleinere glazen.
~Christel Tuin~
Bierprofessor: er zijn teveel bierstijlen
6 april 2016