De Michelingids Nederland 2023 verwelkomt maar liefst 17 (zie lijst onderaan) nieuwe sterren. Zo worden in Maastricht twee historische restaurants opnieuw bekroond met een ster: Château Neercanne en Au Coin des Bons Enfants. En er is nog meer goed nieuws voor de Limburgers, want ook de wereldse creativiteit van Studio (Maastricht) en Flavours (Weert) wordt dit jaar bekroond.
Wie het heeft over inventiviteit die de huidige tijdsgeest goed weerspiegelt, komt in Amsterdam uit bij Vanderveen en Coulisse. Bij de à la carte (vis)Bistro de la Mer toont chef Julius Nuiten onder de hoede van Richard van Oostenbrugge en Thomas Groot opnieuw aan dat ze de traditie naar hun hand kunnen zetten.
Utrecht
Utrecht staat eveneens in de picture met twee nieuwe Michelinsterren: het historische Karel 5 en het jonge Maeve combineren echte cuissons en aandacht voor lokaal met internationale schwung. Een originele smaakbeleving is een omschrijving die eveneens past bij LIZZ (Gouda), Brass Boer Thuis (Zwolle) en Basiliek (Harderwijk).
Voor een eigen interpretatie van de Japanse traditie is YAMA in Rotterdam eenmust. Subtiliteit in een westerse versie is dan weer de specialiteit bij Central Park (Voorburg) en krijgt bij Codium (Zierikzee) zelfs een Zeeuwse inslag. Uiteindelijk trekken we nog even het noorden in, waar moderne intensiteit het handelsmerk is van Restaurant Smink (Wolvega) en De Woage (Gramsbergen).
Volledige lijst nieuwkomers:
- Basiliek uit Harderwijk van chef Yornie van Dijk
- Au Coin Des Bons Enfants uit Maastricht van chef Timo Reichelf
- Yama uit Rotterdam van chef Hiroaki Yamamoto
- De Woage uit Gramsbergen van chef Jelle Jansen
- Codium uit Goes van chef Wouter Kik
- Coulisse uit Amsterdam van chef Tim van der Molen
- Maeve uit Utrecht van chef Tommy Jansen
- Studio uit Maastricht van chef Gilbert Von Burg
- Restaurant Smink uit Wolvega van chef Jan Smink
- Central Park uit Voorburg van chefs Hette Hettema en Tim Brood
- Bistro de la Mer uit Amsterdam van chef Julius Nuiten
- Brass Boer Thuis uit Zwolle van chef Lars Aukema
- Flavours uit Weert van chef Ron Lemmens
- LIZZ uit Gouda van chef Remco Kuijpers
- Vanderveen uit Amsterdam van chef George Kataras
- Restaurant Karel 5 uit Utrecht van chef Leon Mazairac
- Château Neercanne uit Maastricht van chef Robert Levels