Dit zijn de zes finalisten voor de 'Minder Zout, Meer Smaak award' tijdens Gastvrij Rotterdam

Auteur: Redactie
Events Awards 6 augustus 2024
Dit zijn de zes finalisten voor de 'Minder Zout, Meer Smaak award' tijdens Gastvrij Rotterdam

Op 24 september vindt de finale van de 'Minder Zout, Meer Smaak Award 2024' plaats tijdens de horecavakbeurs Gastvrij Rotterdam. Samen met Smaakmakers en chefs wil de Nierstichting de gewoonte van te veel zoutgebruik doorbreken. Inmiddels hebben ruim 1,7 miljoen Nederlanders chronische nierschade. Door bewust te kiezen voor pure smaken, andere kruiden en bereidingen willen ze laten ervaren dat minder zout meer smaak oplevert.

De finalisten

  • Grand Hotel Huis ter Duin Noordwijk - chef Werner Drent
  • Restaurant de Basiliek* Harderwijk – chef Yornie van Dijk
  • Restaurant Skal Nordic Cuisine – chef Ralph Ortmans
  • Restaurant De Slotplaats Bakkeveen – chef Jouke-Piet Drijfhout
  • Ethica Restaurant Den Haag – chef Robin Collard
  • Restaurant De Kleischuur Gouda – chef Bieko Rindt

De opdracht

Dit  jaar is er gewerkt aan een nieuwe invulling van de wedstrijdarena en de wedstrijden. Het gaat tenslotte om aantrekkelijke wedstrijden voor deelnemers, jury en publiek. Het streven is daarbij een constante interactie. Daarom is gekozen voor een compactere wedstrijdarena, van twee keukens naast elkaar, waar de deelnemers hun drie gangen menu aan het publiek demonstreren en vertellen over de gebruikte technieken, de bereiding van de gerechten en de bewuste keuze. Het menu mag maximaal twee gram zout bevatten. Het keukenteam heeft daarbij de volledige vrijheid. Doel is het publiek te tonen hoe er gezond en smaakvol gekookt kan worden met natuurzuivere, eerlijke ingrediënten. 

De jury is rondom de demonstratiekeuken geplaatst zodat er meer gevolgd kan worden van het gebeuren in de keuken en er onafhankelijk van elkaar beoordeeld kan worden. De voorkant van wedstrijdkeuken wordt vrij gelaten zodat moderator met de deelnemers en het publiek in gesprek kan. De deelnemers maken hun gerechten af en lichten deze toe aan de jury en publiek, het eigen team maakt een dertigtal kleine uitvoeringen van deze gerechtjes en deelt dit onder het publiek uit. Na de wedstrijd volgt het beraad van de jury om tot een prijsuitreiking te komen. 

De beoordeling

  • Receptuur zoutbewust koken: maximaal twee gram zout
  • Vervangende smaken en ingrediënten
  • Smaak en uitvoering
  • Verantwoording Ingrediënten en gebruikte technieken
  • Duurzame verwerking van de producten

De gerechten van de finalisten zullen worden beoordeeld door Adrian Zarzo van Zarzo* Restaurant Eindhoven, de directie van Hanos Nederland, Annelies Pijper van Lekker500, Euro-Toques Nederland bestuurslid Hans van Triest, Ellen Scholtens namens de Nierstichting en de publieksjury.

Fotografie: Eelco v. Wieringen, Buro Publieke Werken.

Blijf op de hoogte!

Wil jij op de hoogte gehouden worden van het laatste restaurantnieuws en twee keer per week de digitale nieuwsbrief van De RestaurantKrant ontvangen? Schrijf je dan hier in voor de nieuwsbrief.

 

Overig nieuws